Moguće povećanje broja zaposlenih u BiH za 2,5 posto

Moguće povećanje broja zaposlenih u BiH za 2,5 posto

Broj zaposlenih lica u BiH u ovoj godini bi mogao biti veći za 2,5 posto, uz nominalni rast prosječne neto plaće od 2,3 posto, prognozira Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Na osnovu predviđenih sveukupnih ekonomskih dešavanja na domaćem i tržištu EU, u BiH bi se mogao očekivati nastavak postepenog smanjenja stope registrovane nezaposlenosti koja bi mogla biti niža nego prije ekonomske krize, navedeno je u Programu ekonomskih reformi za period 2018 – 2020. godine.

Za ovu godinu očekivanja su da bi u BiH moglo doći do povećanja investicija, odnosno industrijske proizvodnje, što bi pozitivno utjecalo na broj zaposlenih.

Osim toga, povećanje obima trgovine bi doprinijelo stvaranju uslova za kreiranje novih radnih mjesta, naročito u privatnom sektoru.

Kao i u prethodnoj godini, povećanje broja zaposlenih u javnom sektoru ne bi trebalo da važno doprinese rastu ukupnog broja zaposlenih u BiH.

I u zemljama EU se očekuje postepeno smanjenje stope nezaposlenosti, uz pretpostavljeni ekonomski rast.

Uz pretpostavljeni brži ekonomski rast u periodu 2019 – 2020. godine u BiH se očekuje nastavak pozitivnih dešavanja.

U posmatranom periodu i dalje se očekuje da će primat u zapošljavanju biti u djelatnostima privatnog sektora, uz veće mogućnosti kreiranja novih radnih mjesta.

Broj zaposlenih lica u 2019 – 2020. godini bi mogao biti uvećan za 2,6 posto, uz smanjenje stope nezaposlenosti.

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH navode da je u prvom polugodištu prošle godine broj zaposlenih lica u BiH bio blizu 740.000 ili za 2,5 posto više nego u istom periodu 2016. godine.

Stopa nezaposlenosti u prvom polugodištu prošle godine je bila 40,3 posto.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci