back to top

Kako uzeti kredit u BiH

Kako uzeti kredit u BiH ako nisi u stalnom radnom odnosu. Kome se obratiti i koje uvjete trebaš ispuniti?

Moguće je ispuniti uvjete za kredit ako si nezaposlen, ali šta je sa tihom većinom onih koji imaju posao ali nisu u stalnom radnom odnosu.

Bez obzira jeste li nezaposleni neočekivano ili po vlastitom izboru (u slučaju penzionisanja), zajmodavci će razmotriti mogućnost odobravanja kredita sve dok ih možete uvjeriti da ćete uplate redovno izvršiti na vrijeme.

Ako ste trenutno bez posla ili pod ugovorom na određeno vrijeme, još uvijek možete posuditi novac, ili kako mi kažemo podići kredit, s tim da ne možete očekivati najbolje uslove.

Tako da trebate dobro razmisliti koji su rizici uzimanja kredita i da li vam je isti baš prijeko potreban. Da li ćete novac koristiti za investiranje u neki biznis? Ili želite da uzmete novo auto? Razlika u ova dva primjera je ogromna.

Kako uzeti kredit u BiH ako nisi u stalnom radnom odnosu

Da budemo konkretniji, zajmodavci će htjeti vidjeti vašu kreditnu historiju.

To je obrazac pravovremenih plaćanja na Vašem kreditnom izvodu, s malo ili nimalo zakašnjelih ili propuštenih plaćanja (posebno posljednjih godina), može uvjeriti Banku da odgovorno upravljate svojim finansijama.

Većina kreditora, također preferira kreditne izvještaje koja nemaju negativne događaje poput onog da ste par puta bankrotirali, ili da ste u zadnjim kategorijama kao klijent kada je u pitanju vraćanje kredita.

Kako Uzeti Kredit Ako Nisi U Stalnom Radnom Odnosu
Kako uzeti kredit ako nisi u stalnom radnom odnosu

Važna je i kreditna ocjena. Banke obično postavljaju minimalne zahtjeve za kreditnu ocjenu za različite vrste zajmova i rezervišu svoje najbolje ponude zajmova – one s najnižim kamatnim stopama i naknadama, za top klijente.

Kreditne ocjene izračunavaju se na temelju podataka iz vaših kreditnih izvještaja, pa ako je vaša kreditna historija u dobrom stanju, nemate razloga za brigu jer vaša kreditna ocjena ima čvrste temelje.

No, prije nego što se prijavite za kredit, možda ćete moći prilično brzo (u roku od nekoliko mjeseci) dati rezultat tako što ćete platiti saldo na kreditnim karticama koji prelazi 30% ograničenja posudbe na njihovim karticama.

Svakako je potreban neki redoviti prihod

Zajmodavci moraju znati da ćete moći izvršavati uplate svakog mjeseca.

Ne mora biti prihod od plate, ali morate imati jedan ili više izvora prihoda koji su pouzdani i dovoljni za pokrivanje vaših mjesečnih troškova, a preostali novac je dovoljno za plaćanje rata.

U ovom slučaju, postoji realna mogućnost da ćete dobiti kredit, ali ćete se sigurno morati suočiti sa znatno većim kamatnim stopama u odnosu na redovne.

Novac Berza Kako Prodati Posao
Kako uzeti kredit u BiH

Mogu li dobiti kredit s alternativnim prihodom?

Ako ne možete dostaviti dokaz o zaposlenju, Banka će htjeti pregledati vašu financijsku evidenciju kako bi provjerili druge izvore prihoda.

Iako naknade za nezaposlene mogu predstavljati dio vašeg prihoda, njihova privremena priroda znači da se ne biste trebali oslanjati samo na njih.

Ostali oblici prihoda koje Banke prihvataju su:

 • Isplate socijalnih osiguranja
 • Mirovinski fondovi ili druge isplate mirovina
 • Prihodi od invaliditeta
 • Izdržavanje ili uzdržavanje djeteta
 • Isplate državne anuitete
 • Redoviti prihodi od povjerljivih izvora
 • Ponovljene isplate kamata ili dividendi
 • Prihod od vašeg supružnika ili partnera (ako su posuditelji kredita)

Uz dokazivanje tokvih prihoda, možda ćete se moći kvalifikovati za kredit pokazujući dokaze da imate pristup značajnoj zalihi gotovine, bilo da je to sada (na primjer, na štednom računu) ili kasnije.

Banka može prihvatiti ove situacije:

 • Ponuda za zaposlenje ili ugovor o slobodnom radu na čekanju
 • Do prodaje nekretnina, vrijednosnih papira ili druge investicijske nekretnine
 • Predstojeće nasljedstvo i slično.

Kako Uzeti Kredit U Bih, Rizici I Poteškoće
Kako uzeti kredit u BiH, rizici i poteškoće

Prije uzimanja bilo kojeg kredita, bez obzira na vaš radni status, važno je biti iskren prema sebi u pogledu sposobnosti da u potpunosti otplatite dug prema dogovoru.

Nedostatak samo jedne uplate može naštetiti vašoj kreditnoj sposobnosti, a ako ne ispunite obaveze, to će značajno uticati na vašu kreditnu historiju i život!

Budite surovo realni kada je riječ o obavezama koje ćete imati glede uzimanja kredita. Ako u vama postoji bilo kakva sumnja, razmislite dva puta o kreditu ili barem posuđivanju manjeg iznosa novca kojeg ćete lakše vraćati.

Kod uzimanja kredita svakako je preporuka da uzmete kredit s fiksnom kamatnom stopom jer ste mnog sigurniji.

Ovisno o prirodi i opsegu vaših izvora prihoda, Banke mogu biti još opreznije. Ako dođe do toga, obično će vam ponuditi:

 • Smanjivanje iznosa zajma za koji ispunjavate uvjete
 • Očekujući potpunu otplatu kredita u kraćem vremenskom periodu
 • Naplaćivanje viših kamatnih stopa i mogućih naknada za pokretanje računa kako bi se nadoknadili troškovi traženja plaćanja ako podmirite kredit
 • Zahtjev za plaćanje pomoću automatskih odbitka s Vašeg bankovnog računa kako biste smanjili šanse da ćete propustiti uplatu.
Kako Uzeti Kredit U Bih
Najbolje su fiksne kamatne stope

Kome se obratiti akoste nezaposleni i trebate kredit?

Kredit koji ne zahtijeva da ga osigurate imovinom poput nekretnine ili automobila vrsta je kredita koja je najprikladnija za brzo dobijanje gotovine. Osobni krediti dostupni su kod mnogih zajmodavaca.

Izvrsno mjesto za početak bilo koje vrste kredita, bilo da ste nezaposleni ili ne, je finansijska institucija u kojoj imate svoj tekući račun.

Pored raznih banaka postoje i mikrokreditne organizacije koje su dosta fleksibilnije od većine banaka. Ako vam Banka ne odobri kredit, razmislite o opcijama koje nude mikrokreditne organizacije.

Mikrokreditne organizacije često imaju konkurentne stope i mogu imati niže zahtjeve za kreditnim rejtingom od većine banaka.

Ako podrže vaš zahtjev za kredit, morat ćete postati član neke od mikrokreditnih organizacija prije obrade samog kredita.

Članstvo obično zahtijeva otvoren račun s najmanje nekoliko maraka na njemu – mala cijena za dobru ponudu za kredit!

Da zaključimo, postoji znatno više mogućnosti za podići kredit ukoliko niste u stalnom radnom odnosu ili ste čak nezaposleni, nego što mislite.

Budite hrabri, uporni ali i oprezni. Za izračunavanje rata i kamata koristite naš kreditni kalkulator, tražite ponude od više banaka i dajte im do znanja da pregovarate s konkurentima.

Za kraj, evo vam i spisak najboljih banaka u BiH sa osnovnim kontakt informacijama. Nadamo se da vam je ovaj članak bio od koristi. Sretno!

Preporučujemo

DRUGI UPRAVO ČITAJU