Kako kreditne kartice utiču na potrošnju ?!

Kako kreditne kartice utiču na potrošnju – Gotovo 80% odraslih osoba ima kreditnu karticu, a više od polovice njih iz mjeseca u mjesec vrti svoj dug.

Stručnjaci za osobne finansije troše puno energije pokušavajući nas spriječiti da koristimo kreditne kartice – i to s dobrim razlogom. Mnogi od nas neodgovorno koriste kreditne kartice i završe u dugovima.

Međutim, suprotno  njihovom  mišljenju, plastiku zvanu kreditna kartica  možeš koristiti odgovorno, zapravo ćeš puno bolje platiti kreditnom karticom nego debitnom karticom i tako svesti gotovinske transakcije na minimum.

Saznajmo kako kreditne kartice utiču na potrošnju, prednosti i manje korištanja, te neke od načina njenog korištenja?!

Kako kreditne kartice utiču na potrošnju

Kako Kreditne Kartice Utiču Na Potrošnju
Kako kreditne kartice utiču na potrošnju

1. Bonusi

Ne postoji ništa poput početnog  bonusa  pri dobivanju nove kreditne kartice. Podnositelji zahtjeva s dobrom kreditnom karticom ili izvrsnom kreditnom karticom često mogu dobiti odobrenje za kreditne kartice koje nude bonuse u vrijednosti od dvije platne liste  ili više (ponekad i puno više) u zamjenu za trošenje određenog iznosa ( prvih nekoliko mjeseci, nakon otvaranja računa).

Ostale kartice mame  bonus nagradnim bodovima ili stotinama i hiljadama koje se mogu iskoristiti za putovanja, kartice za poklone, odjeću, kredite na izvodima ili čekove).

2. Povrat novca

Kreditnu karticu s povratom novca prvo je popularizirano u Sjedinjenim Državama, a ideja je bila jednostavna: upotrijebite karticu i vratite 1% povrata u obliku gotovine.

 Danas je koncept porastao i „sazrio“.

Sada neke kartice sada nude 2%, 3% ili čak 6% povrata novca za odabrane kupovine, iako takve ponude uključuju tromjesečne ili godišnje ograničenja potrošnje.

 Najbolje gotovinske povratne kartice su one koje naplaćuju minimalne naknade i kamate , dok s druge strane nude visoku stopu nagrada.

Neke kartice, nude visoku stopu povrata novca od 2% na svu potrošnju, ali gotovina mora biti „položena“ izravno na račun te banke.

Kako Kreditne Kartice Utiču Na Potrošnju
Kako kreditne kartice utiču na potrošnju

3. Opet ti bodovi

Kreditne kartice s nagradnim bodovima postavljaju se kako bi vlasnici kartica mogli trošiti jedan ili više bodova po BAM-u;€ euru, dinaru,kuni…(vjerujem da u svakoj državi rade na istom principu)

Mnoge nagradne kartice nude bonus bodove za određene kategorije potrošnje, poput restorana, namirnica ili benzina. Kada se dosegnu određeni pragovi zarade, bodovi se mogu iskoristiti za putovanja, poklon kartice prodavača i restorana ili za proizvode internet portala za nagrade.

Opcije nagrada za vaše kreditne kartice gotovo su bezbrojne. Nabavi  brendiranu karticu koja se nudi u partnerstvu s hotelskim lancem, maloprodajom odjeće ili čak neprofitnom organizacijom, a svakodnevnu potrošnju možeš iskoristiti za zarađivanje vrijednih nagrada iz dana u dan.

Trik je pronaći karticu koji se najbolje uklapa u tvoj obrazac potrošnje. Postupanje obrnuto – mijenjanje obrazaca trošenja kako bi se uklopili u određenu karticu – može biti kontraproduktivno. Ali ako već redovno trošiš novac s određenim prodavačem ili  prema određenom hotelu,smještaju zašto ne bi koristili karticu koja će potaknuti tvoje daljnje pokroviteljstvo nudeći ti poboljšane nagrade, popuste i pogodnosti?

4. Avio kartice

Ova pogodnost prethodi gotovo svim ostalim. Natrag u ranim 1980-ima, American Airlines počeo je potrošačima nuditi nov način da zarade hiljade za često letenje kad ne lete, formirajući partnerstvo s gigantom kreditnih kartica Citibank.

 Sada sve domaće i međunarodne zrakoplovne kompanije imaju barem jedan „kredit“ sa kartica u sličnom partnerstvu s glavnim izdavačima kreditnih kartica.

Kako Kreditne Kartice Utiču Na Potrošnju
Kako kreditne kartice utiču na potrošnju

5.  Povratna informacija

Zamisli situaciju neku stresnu kući. A šta je tačno stresnije od majstora u kući ili stanu? Mislim da na našim prostorima ne postoji stresnija stvar..

O da sjetila sam se postoji gora stvar od majstora a to su neprofesionalni i nestručni majstori. Dakle, zamisli situaciju da ti treba neko ko dobro radi pločice, dobar keramičar, a u tvoj dom dolazi neko ko postavlja parket. Radnici vikend provode režući, mjereći, fugirajući, postavljajući odstojnike i pločice i ostavljajući da se cijela stvar „stegne“. Zatim ti naplaćuju masno za sve to.

Ideš na svoj štedni račun i pišeš ček. Ali što uraditi kada se, 72 sata kasnije, pločica počne pomicati, a injekcijska masa se još nije ni postavila? Tvoj ulaz je sada u neredu i ta žila na čelu neće prestati pulsirati sama od sebe.

Zato ako možeš, plati kreditnom karticom veću sumu. Zašto?

Zato što ukoliko si prevaren, na bilo koji način, postoji mogućnost zaustavljanja transakcije, osporavanje naplate i tako imaš mogućnost dobiti svoj novac nazad.

6. Osiguranje

Većina kreditnih kartica automatski dolazi s brojnim zaštitama potrošača za koje ljudi ni ne slute da ih imaju, poput osiguranja automobila za najam (iako je često sekundarno u odnosu na vaše auto osiguranje), putničkog osiguranja i jamstava za proizvode koji mogu premašiti jamstvo proizvođača.

Kako Kreditne Kartice Utiču Na Potrošnju
Kako kreditne kartice utiču na potrošnju

7. Univerzalno prihvaćanje

Određene kupovine teško je obaviti debitnom karticom. Kada želiš iznajmiti automobil ili odsjesti u hotelskoj sobi, gotovo će ti sigurno biti lakše ako imaš kreditnu karticu. Kompanije za iznajmljivanje automobila i hoteli žele da kupci plaćaju kreditnim karticama jer im olakšava naplatu štete ak(šteta) nastane. Drugi je razlog taj što trgovac ne zna konačni iznos vaše transakcije, osim ako nisi uplatio/-la pretplatu za najam ili boravak u hotelu

Dakle, ako želiš platiti jednu od ovih stvari debitnom karticom, kompanija može insistirati na zadržavanju nekoliko stotina maraka na vašem računu. Također, kada putuješ u stranu zemlju, trgovci neće uvijek prihvatite tvoju debitnu karticu – čak i u slučaju kada na sebi ima glavni logotip banke.

8. Kreditna ocjena

Ako nemaš kredit ili pokušavaš poboljšati kreditnu ocjenu, odgovorno korištenje kreditne kartice, jer će banke s kreditnim karticama prijaviti tvoju aktivnost plaćanja kreditnim uredima. Upotreba debitne kartice, međutim, nigdje se ne pojavljuje na tvom kreditnom izvješću, tako da ti ne može pomoći u izgradnji ili poboljšanju kreditne sposobnosti.

Čak i ako trebaš uplatiti neka sredstva da bi dobili osiguranu kreditnu karticu, to ti može pomoći u izgradnji  kreditne historije i na kraju ispunjavanju uvjeta za kartice bez osiguranja ili veće kredite.

U kreditnim karticama najbolje uživaju oni koji su dispilnovani, svjesni svojih troškova, svjesni svojih rashoda i prihoda. Ako si ti među tim sretnicima,prebaci što više svojih kupovina na kreditnu karticu i ne koristi debitnu za kupovinu ili bilo koje transakcije, osim na bankomatu.

Nadam se da nisi kao ja, pa te sa svim ovim beneficijama koje sam gore navela, „peglanje“ kreditne kartice ne privlači još više. Ja sam uvijek u nekim pogodnistima i bonusima, baš me zanima šta tebe najviše mami da peglaš svoju karticu?

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU