Dnevni izvještaj sa svjetskih berzi 14. 06. 2018.

Dnevni izvještaj sa svjetskih berzi 14. 06. 2018.

Najveći pad na američkom tržištu dionica zabilježile su kompanije iz sektora telekomunikacija, baznih materijala i industrije.

S&P500

Američko tržište je zabilježilo pad. Najveći gubitak su zabilježile kompanije iz sektora telekomunikacija, baznih materijala i industrije. Od najvećih dobitnika izdvaja se Walt Disney (+1,90%), a od najvećih gubitnika Verizon Communications (-2,89%). Na zavšetku azijskog trgovanja, fjučers na ovaj indeks (predmet trgovanja na MT4 platformi) bilježi pad za 0,05%.

Ger 30

Njemačko tržište dionica je u srijedu zabilježilo jačanje. Najveći dobitak zabilježile su kompanije iz sektora tehnologija, farmaceutike, zdravstva i transporta. Od najvećih dobitnika izdvaja se kompanija Lufthansa AG (+3,25), a od najvećih gubitnika kompanija Deutsche Telekom (-1,20%).

Zlato

Cijena zlata je ojačala tokom azijskog trgovanja. Uprkos pozitivnom osvrtu o stanju američke ekonomije, što je do sada utjecalo na jačanje američkog dolara, cijena žutog metala je u jačanju ponajviše zbog nerešenih trgovinskih odnosa između SAD i Kine. Američka administracija je najavila da će do kraja ove sedmice napraviti listu kineskih proizvoda i usluga koji će biti obuhvaćeni trgovinskim tarifama, što je uvećalo tražnju za sigurnim investicijama, među koje spada i zlato. Na završetku azijskog trgovanja, cijena zlata se kreće oko vrijednosti od 1.303,10 dolara za jednu uncu, što predstavlja jačanje od 0,14%.

Sirova nafta

Tokom azijskog trgovanja, cijena sirove nafte je oslabila. Iako je jučerašnji izvještaj vladinog tijela u SAD, pokazao smanjenje zaliha sirove nafte, što se do sada pozitivno odražava na cijenu ovog energenta, ovaj izvještaj je ujedno pokazao i rekordni porast proizvodnje sirove nafte u SAD što je oslabilo cijenu ovog energenta. Naime, proizvodnja ovog energenta u SAD-u iznosi 10,9 miliona barela po danu. Time su se SAD dodatno približile Rusiji, koja je najveći proizvođač sirove nafte na svijetu sa 11,1 milion barela po danu. Na završetku azijskog trgovanja, cijena sirove nafte se kreće oko vrijednosti od 66,56 dolara za jedan barel, što predstavlja slabljenje od 0,12%.

EUR/USD

Euro je ojačao u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Nakon odluke Federalnih rezervi da uveća kamatnu stopu na 2,00%, jačanje američkog dolara bilo je kratkotrajnog karaktera. Iako je ovaj potez finansijsko tržište već ugradilo u cenu finansijskih instrumenata, prateća konferencija za štampu prvog čovjeka FED-a je pokazala da je ekonomija SAD na zdravim nogama što je ostavilo mogućnost za još dva uvećanja kamatne stope do kraja 2018. godine. Danas u 13:45, Europska centralna banka će održati sastanak o visini kamatne stope, a u 14:30 prvi čovjek ECB-a, Mario Draghi će se obratiti javnosti. Iako se očekuje da kamatna stopa ostane na postojećem nivou od 0,00%, učesnici na finansijskom tržištu očekuju konkretnije informacije po pitanju datuma kada bi se program kvantitativnog popuštanja okončao u eurozoni. Na završetku azijskog trgovanja, euro se razmjenjuje za 1,1810 američkih dolara, što predstavlja jačanje od 0,15%.

GBP/USD

Britanska funta je ojačala u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Danas u 10:30 u Ujedinjenom Kraljevstvu bit će objavljeni podaci maloprodaje, dok će u 14:30 u SAD biti objavljeni podaci o maloprodaji, što se može odraziti na kurs ovog valutnog para. Na završetku azijskog trgovanja britanska funta se razmjenjuje za 1,3397 američkih dolara, što predstavlja jačanje od 0,15%.

USD/JPY

Američki dolar je tokom azijskog trgovanja oslabio u odnosu na japanski jen. Nakon sinoćne odluke Federalnih rezervi da uveća kamatnu stopu na 2,00%, jačanje američkog dolara je bilo kratkotrajnog karaktera. Kao jedan od razloga navode se tenzije po pitanju trgovinskih odnosa između SAD i Kine. Američka administracija je najavila da će do kraja ove sedmice napraviti listu kineskih proizvoda i usluga koji će biti obuhvaćeni trgovinskim tarifama, što je uvećalo potražnju za sigurnim investicijama, među koje spada i japanski jen. Danas u 14:30 u SAD bit će objavljeni podaci o maloprodaji, što se može odraziti na kurs ovog valutnog para. Na završetku azijskog trgovanja, američki dolar se razmjenjuje 110,09 japanskih jena, što predstavlja slabljenje od 0,23%.

EUR/GBP

Euro je oslabio u odnosu na britansku funtu tokom prvog dijela europskog trgovanja. Danas u 10:30 u Ujedinjenom Kraljevstvu bit će objavljeni podaci maloprodaje, dok će u 13:45 Europska centralna banka održati sastanak o visini kamatne stope, a u 14:30 prvi čovjek ECB-a Mario Draghi će se obratiti javnosti. Iako se očekuje da kamatna stopa ostane na postojećem nivou od 0,00%, učesnici na finansijskom tržištu očekuju konkretnije informacije po pitanju datuma kada bi se program kvantitativnog popuštanja okončao u eurozoni, stoga su moguće pojačane cjenovne oscilacije na kursu ovog valutnog para. Na završetku azijskog trgovanja, euro se razmjenjuje za 0,8813, britanskih funti, što predstavlja slabljenje od 0,03%.

AUD/USD

Australski dolar je oslabio u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Jutros su objavljeni i mješoviti podaci sa tržišta rada u Australiji. Dok je apsolutna promjena zaposlenosti bila lošija od očekivane, stopa nezaposlenosti se smanjila, što je za sada oslabilo australijsku valutu. Ujedno, razočaravajući podaci industrijske proizvodnje u Kini su oslabili izvozno orijentisane valute, što je negativno utjecalo na „Aussie“. Danas u 14:30 u SAD-u bit će objavljeni podaci o maloprodaji, što se može odraziti na kurs ovog valutnog para. Na završetku azijskog trgovanja australski dolar se razmjenjuje za 0,7558 američkih dolara, što predstavlja slabljenje od 0,29%.

Bitcoin

Tokom azijskog trgovanja cijena bitcoina je ojačala. Uprkos trenutnom jačanju negativni sentiment je prisutan na tržištu kriptovaluta nakon što je kriptoberza u Južnoj Koreji, Coinrail, pretrpjela hakerski napad i kompanija Apple zabranila na svim proizvodima majning softver. Dodatno je objavljeno da kompanija Western Union u doglednoj budućnosti neće uvoditi način plaćanja kriptovalutama. Na završetku azijskog trgovanja, cijena bitcoina se kreće oko vrijednosti od 6.465,00 američkih dolara, što predstavlja jačanje od 3,44%.

ekonomski.net

O autoru

Srodni članci