Zašto je Singapur odabran za susret Trumpa i Kim Jong-una?

Zašto je Singapur odabran za susret Trumpa i Kim Jong-una?

Zbog ugleda neutralne i iznimno sigurne države te bogatog iskustva u organizaciji međunarodnih susreta visokog profila, Singapur je bio logičan izbor za mjesto razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una iduće sedmice.

Singapur je jedna od najsigurnijih država u svijetu te jedna od najnaprednijih u pogledu tehnologije, infrastrukture i bankarstva. Za historijski susret 12. juna je, navodno, odabran u konkurenciji Švicarske, Mongolije i Kine.

“Trebao nam je grad koji ima infrastrukturu za dovođenje golemog broja novinara i vladinih službenika te za organizaciju susreta ove veličine, raspona i važnosti”, istakla je glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert.

Javna okupljanja i mediji su u Singapuru pod strogom kontrolom, što odgovara iznimno povučenom sjevernokorejskom čelniku.

No glavni adut Singapura je bila njegova neutralnost, tvrde analitičari. Taj grad država održava prijateljske odnose i s Washingtonom i s Pjongjangom.

“Singapur se ponosi svojim statusom iskrenog posrednika sa snažnim odnosima s partnerima i važnim faktorima iz cijelog svijeta, uključujući SAD i Sjevernu Koreju”, smatra Nicholas Fang, analitičar sa singapurskog Instituta za međunarodna pitanja.

Riječ je o jednoj od nekoliko desetaka svjetskih država koje imaju u potpunosti funkcionalne sjevernokorejske ambasade. Singapur je bio osmi najveći trgovinski partner Sjeverne Koreje prije no što je morao prekinuti taj odnos u skladu sa sankcijama iz rezolucija Ujedinjenih naroda iz 2017. godine.

Veliki je saveznik i Washingtona. Amerika je peti najveći trgovinski partner Singapura, stoji u podacima Svjetske banke, a američka mornarica redovno stacionira svoje ratne brodove i avione u morskoj bazi Changi.

Analitičari kao razlog za česti odabir Singapura kao domaćina susreta između zemalja s napetim odnosima navode i taj što ta država nema historijsku prtljagu.

“Singapur ima iskustva u domaćinstvu susreta na visokom nivou između strana u prijeporu, pa želi biti neutralan i objektivan”, ističe Lim Tai Wei, istraživač s Instituta za istočnu Aziju.

Podsjetio je da je Singapur već bio domaćin susreta između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i tadašnjeg tajvanskog predsjednika Ma Ying-jeoua 2015. godine.

Kim će se u Singapuru 12. juna sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što će biti prvi susret čelnika dviju država u historiji.

Osim što je domaćin godišnjih samita ASEAN-a (Saveza država Jugoistočne Azije), u Singapuru se održava i takozvani Shangri-La dijalog, odbrambeni forum na koji redovito stižu čelnici država, ministri odbrane i visoki vojni dužnosnici iz više od 50 zemalja. Posljednji takav forum je održan baš prošli vikend.

Za Sjevernu Koreju izazov predstavlja i logistika. Kimov privatni avioni iz doba Sovjetskog Saveza ima goriva za samo pet hiljada kilometara leta, a sjevernokorejski čelnik se protivi nadolijevanju putem. Pjongjang je od Singapura udaljen 4700 kilometara.

Hoće li se singapurska “diplomacija orhideja” proširiti na Trumpa i Kima

Šefovi država, okrunjene glave, slavne osobe koje posjete Singapur često ga napuste s posebno uzgojenom orhidejom, nacionalnim cvijetom te države, koja po njima bude i nazvana.

Orhideja Baracka i Michelle Obame blijedo je žuta, kineskog predsjednika Xija Jinpinga ružičasta je s crvenim mrljicama, a ona Nelsona Mandele žuto-narančasta.

Botaničari, mediji, čak i politički analitičari znatiželjni su hoće li Singapur svoju “diplomaciju orhideja” proširiti na američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una kada stignu u utorak na historijski samit.

Direktor singapurskog Instituta za međunarodnu politiku Nicholas Fang smatra da bi domaćini to mogli učiniti u znak dobre volje i prijateljstva.

“Takva vrsta diplomacije je jedinstvena Singapuru. Hoće li Trump i Kim dobiti svaki svoju orhideju ili će biti samo jedna koja bi bila simbol zajedništva, vidjet ćemo”, rekao je.

Posebne orhideje se čuvaju u singapurskom botaničkom vrtu, koji je na popisu svjetske baštine UNESCO-a i blizu je lokaciji sastanka Trumpa i Kima.

Ondje se nalazi 200 vrsta orhideja nazvanih po stranim dužnosnicima.

Neovisno o tome, i Kimov otac i djed imaju nacionalne cvjetove nazvane po njima – “Kimjongilija” i “Kimilsungija” pažljivo se uzgajaju u Pjongjangu.

Ali, najmlađi Kim još nema svoj cvijet.

Svoje orhideje u Singapuru imaju, između ostalih, njemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, britanski princ Charles i pop-zvijezda Elton John.

Kada neki slavni stranac dobije svoju orhideju, obično se radi o hibridnoj.

“A hibridnu orhideju teško je uzgojiti, potrebno je najmanje pet godina i taj se proces mnogo ulaže. Zato su tako rijetke i unikatne”, kažu u botaničkom vrtu.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci