back to top

OTIMAČINA Kupovinom dizela za 100 KM, državi dajemo 38 KM

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konstantno se povećavaju, a time i prihodi po osnovu akciza i putarina na naftu i naftne derivate. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u prvih pet mjeseci ove godine prikupljeno je 201,6 milijuna KM akciza i 247,8 milijuna putarina na naftu i naftne derivate. Provjerili smo, koliko nameta uzima država, kako inspekcija kontrolira cijene?

Ako odete na bezinsku pumpu i kupite dizela za 100 KM, državi dajete 38 maraka. U federalnom Udruženja distributera nafte i naftnih derivata kažu da su u strukturi cijene akcize i putarine fiksne, a da je PDV promjenjiv i da se povećao za 20 feninga u odnosu na ranije cijene.

“Cijene bi u ovom trenutku trebalo nešto smiriti, ali do značajnijeg pada cijena može doći eventualno izmjenom u poreskoj strukturi cijene. Onaj tko ima maržu veću od 25 feninga, neka mu zatvore pumpu”, kaže Milenko Bošković, predsjednik Udruženja distributera nafte FBiH.

Problem je što se prikupljene akcize i putarine ne troše namjenski, već za realizaciju različitih budžetskih potreba, uključujući i politički populizam u izbornoj godini, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

“Niz fiskalnih i parafiskalnih nameta u BiH nema jasno definiranu zakonsku namjenu što znači da ulazi u budžet i troši se na način kako se troši, obično za stabilizaciju budzeta”, navodi Čavalić.

Predsjednica Udruženja građana “Don” kaže da oni koji donose odluke o nametima očigledno nije briga za građane koji pune budžetske kase. Nedopustivo je, smatra, da građani nemaju uvid gdje završavaju milijuni prikupljeni kupovinom goriva.

“Rekordno imamo najniže plate što se tiče realnog sektora, 325 eura. Sramota je da pričamo da po istoj cijeni plaćamo gorivo kao negdje u Europi”, kaže Murisa Marić, , predsjednica Udruženja građana “Don” iz Prijedora.

U Federalnoj Upravi za inspekcijske poslove dostavili su nam zbirne podatke o inspekcijskim kontrolama cijena goriva i osnovnih životnih namirnica. U prvoj polovini godine izrečene su kazne u iznosu od 518.700 maraka. U Inspektoratu Republike Srpske priopćili su da su pojedini distributeri nafte zaračunavali marže i za 30 feninga veće od dozvoljenih 25 feninga.

“Tokom inspekcijskih kontrola na 108 benzinskih pumpi su utvrđene nepravilnosti i prekoračenje propisanih marži, zbog čega je izdato 214 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.561.000 maraka”, navode iz Inspektorata RS.

U Autoputevima Republike Srpske su objasnili da se putarine koriste za otplatu kredita za gradnju autoputeva, troškove eksproprijacije i pripremu planske i studijske dokumentacije. Navode da bi se autoputevi mnogo sporije gradili da se čeka prikupljanje putarina i napominju da je na računu Uprave za indirektno oporezivanje neraspoređenih 175 milijuna maraka, jer još nisu dogovoreni novi koeficijenti raspodjele.

Izvor: BHRT

  • Milanović na samitu NATO-a upozorio na opasnost od destabilizacije BiH
  • Časna sestra koja je nestala u Međugorju pronađena mrtva
  • Podignuta optužnica zbog ubojstva u Širokom Brijegu
  • Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Sirijom
  • Bećirović: Prijedlog da se državnim funkcionerima poveća plaća je sramotan

The post OTIMAČINA Kupovinom dizela za 100 KM, državi dajemo 38 KM appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU