Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Reuf Seferović prvi Rom koji je zasnovao radni odnos u Goraždu

  Premijerka Bosanskopodrnjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća danas je upriličila prijem za pripadnike romske nacionalnosti, a povod je prvo zaposlenje osobe iz ove populacije.

  Dvadestosmogodišnji (28) Reuf Seferović prva je Rom koji je zasnovao radni odnos u jednoj od goraždanskih firmi. Navodi da je ranije učestvovao u javnim radovima, a prvo zaposlenje sada je dobio u Javnom komunalnom preduzeću (JKP) „6.mart“ u okviru programa Federalnog Zavoda za zapošljavanje.

  -Ovo mi znači puno i za mene i za moju porodicu i zahvaljujem se gradonačelniku Goražda koji me je pozvao i direktoru komunalnog preduzeća koji me je primio u firmu. Imam kćerku od tri godine i žena je u drugom stanju i meni je ovdje dobro. Nikada se niko nije požalio na mene i ja ću dati sve od sebe da se pokažem i da ostanem u toj firmi – ističe Seferović.

  Direktor JKP „6.mart“ Haris Šalo naglašava da je ovo prvi put u Goraždu da je jedan Rom primljen u radni odnos,

  -Trenutno je angažovan po programu šest mjeseci, nakon čega će nastaviti da radi i ponudit ćemo mu ugovor za stalno kako bi motivirali i druge Rome da rade i pokažu da mogu da privrijede ovom društvu. Reuf je već svijetli primjer kako se radi i hvale ga kolege da je vrijedan, tako da vjerujemo da se iz Roma može izvući ono najbolje a to je iskrenost, vrijednost i rad kojim mogu jako privrijediti društvu– ističe Šalo.

    Trump na ispitivanju u istrazi protiv ‘Trump organizacije’

  U Centru za socijalni rad BPK Goražde ističu da se u cilju ekonomskog osnaživanja romske nacionalne manjine na području kantona, u proteklom periodu intenzivno radilo na motivisanju svih aktera koji mogu pomoći u zapošljavanju ove populacije. Direktorica ove ustanove Mediha Jašarević – Hodžić naglašava da nije bilo jednostavno animirati kako poslodavce tako i Rome, da prikupe neophodnu dokumentaciju i prijave se na evidenciju nezaposlenih. Trenutno se na evidenciji Službe za zapošljavanje nalazi šest mladih pripadnika romske populacije od ukupno devet radno sposobnih na području kantona.

  -Pored ekonomske dobrobiti koju jedan mladi Rom donese kući , puno važnije je što imaju priliku da mijenjaju svoje vlastito stanje. Još 2017. godine uz motivaciju uposlenika Centra za socijalni rad imali smo prvo dijete koje je upisano u školu a sada ih imamo 11 , pa smo 2019. uz druge aktere uspjeli djelimično riješiti stambeno pitanje za njih, iako ne u potpunosti, da bi 2022 imali prvo lice romske nacionalnosti u zasnovanom radnom odnosu“ – naglasila je Jašarević – Hodžić.

  Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocijenila je da je ovo još jedan u nizu primjera da je značajnija integracija Roma u društvu, moguća

  -Ovo je lijep gest da imamo prvog zaposlenog Roma u jednoj goraždanskoj firmi. Dobili smo obećanje da će Reuf koji se pokazao jako vrijedan u radu nakon isteka šest mjeseci, dobiti stalno zaposlenje. Posebno mi je drago da njegova majka Behara ima i djecu koja idu u osnovnu školu i, što je bitno, da se uključuju u sve segmente društvenog života na području kantona i mi ćemo uraditi sve što je potrebno da se pripadnici romske nacionalnosti osjećaju stabilno i sigurno u BPK jer zaslužuju svu našu pažnju – poručila je premijerka BPK Goražde.

    Što bi veći priliv inozemnih radnika značio za ekonomiju i proračune u BiH?

  Biznis.ba / FENA

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU