Wall Street: S&P 500 oslabio treći dan zaredom

Wall Street: S&P 500 oslabio treći dan zaredom

Na Wall Streetu u utorak su cijene dionica pale, pri čemu je S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom, dok ulagači procjenjuju koliko će porezna reforma u SAD-u utjecati na zarade kompanija.

Dow Jones je oslabio za 0,45 posto, na 24.180 bodova, dok je S&P 500 skliznuo za 0,37 posto, na 2.629 bodova, a Nasdaq indeks za 0,19 posto, na 6.762 boda.

Klizanje S&P 500 indeksa treći dan zaredom je posljedica pada cijena dionica u 10 od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše oslabili telekomunikacijski i komunalni sektor.

Jedino su porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, no za samo 0,2 posto prosječno, čime su nadoknadile tek mali dio gubitaka od prethodnih dana.

Tehnološki sektor s rastom od početka godine je za otprilike 34 posto najveći dobitnik među svim sektorima, dok je, poređenja radi, S&P 500 istovremeno ojačao za 17 posto.

No, u posljednjih sedam dana tehnološki sektor je izgubio gotovo 4 posto jer se ulagači preusmjeravaju u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od porezne reforme.

Očekuje se, naime, da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti prijedloge poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi potaknuti brži rast ekonomije i zarada kompanija, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

Doduše, ima nesuglasica između dvaju parlamentarnih domova, no pregovori traju.

“Na tržištu vlada uvjerenje da će porezna reforma biti prihvaćena i da će stopa poreza kompanijama biti smanjena s 35 na 20 posto, što bi trebalo značajnije potaknuti zarade”, kaže Lindsey Bell iz kompanije CFRA Research.

Očekuje se, također, da će porezna reforma podstaći rast potrošnje Amerikanaca, ali i inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

To ide u prilog bankarskom sektoru jer bi mu više kamatne stope povećale profitabilnost, pa je taj sektor posljednjih dana među najvećim dobitnicima.

I na europskim berzama cijene dionica su pale jučer. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,16 posto, na 7.327 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 0,08 posto, na 13.048 bodova, a pariski CAC za 0,26 posto, na 5.375 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci