Wall Street: Indeksi porasli četvrti dan zaredom

Wall Street: Indeksi porasli četvrti dan zaredom

Berzanski indeksi su porasli četvrti dan zaredom na Wall Streetu jer su ulagače ohrabrile naznake popuštanja napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, no trgovalo se suzdržano.

Dow Jones je ojačao za 68 bodova ili 0,27 posto, na 24.899 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,09 posto, na 2.730 bodova, a Nasdaq indeks za 0,11 posto, na 7.411 bodova.

U opreznom trgovanju jučer su najviše porasle cijene dionica u zdravstvenom sektoru, a među dobitnicima je bio i energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte.

S druge strane, najviše su pale cijene dionica u tzv. defanzivnim sektorima, telekomunikacijskom i nekretninskom.

Pozitivno su na ulagače utjecale naznake popuštanja napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Nakon što je nedavno predsjednik SAD-a Donald Trump zabranio kineskoj tehnološkoj kompaniji ZTE prodaju njezine opreme u SAD-u zbog sigurnosnih razloga, u nedjelju je putem Twittera poručio pomoći toj kompaniji da brzo vrati poslove.

Na tržištima je to protumačeno kao ustupak Kini uoči nastavka trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga, koji su još nedavno jedan drugom prijetili uvođenjem carina.

„Ulagači se nadaju da će se postići neki dogovor prihvatljiv za obje strane, čime bi se izbjegao trgovinski rat i podržao daljnji rast ekonomije”, kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

Podršku tržištima već sedmicama pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u sezoni objava koja se bliži kraju.

Dosad je više od 90 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvještaje, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 26 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su na početku sezone objava poslovnih izvještaja očekivali rast od 18,4 posto.

To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalne ekonomije i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

Na europskim berzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,18 posto, na 7.710 bodova, dok je frankfurtski DAX pao za 0,18 posto, na 12.977 bodova, a pariski CAC za 0,02 posto, na 5.540 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci