Vijesti iz Kine oborile dolar

Vijesti iz Kine oborile dolar

Dolar se u četvrtak na međunarodnim tržištima stabilizirao prema korpi valuta nakon najvećeg dnevnog gubitka u mjesec dana, zahvaljujući vijestima da je kineski regulator odbacio izvještaj da bi Kina mogla smanjiti kupovine američkih obveznica.

Dolarov indeks, koji pokazuju vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao za 0,2 posto, odskočivši s najnižih nivoa u gotovo tri mjeseca, na koje je skliznuo u jednom trenutku u trgovanju u srijedu pod utjecajem izvještaja vezanog za Kinu.

Pritom je dolar prema jenu u jednom trenutku ojačao za 0,4 posto, da bi se u kasnijem trgovanju stabilizirao na 111,57 jena, u plusu 0,13 posto u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja.

Kurs dolara se zadržao ispod ključnog nivoa od 1,2 dolara euro, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

Ulagače je u srijedu zabrinuo izvještaj Bloomberg Newsa da bi Kina mogla smanjiti ili čak prestati kupovati američke državne obveznice. To je podstaklo rast prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice i slabljenje dolara.

Kineski regulator se ubrzo oglasio i odbacio takav izvještaj, ocijenivši da bi se on mogao temeljiti na pogrešnim informacijama, te dodavši da Kina diverzificira devizne rezerve radi zaštite njihove vrijednosti.

Tržišni sudionici će radi daljnjih smjernica pratiti objavu zapisnika s posljednje sjednice Europske centralne banke (ECB) na kojoj nije bilo promjena u dosadašnjoj monetarnoj politici. I dok američka centralna banka polagano zaoštrava monetarnu politiku posljednje dvije godine, trgovce zanima kada će FED-ovim stopama krenuti i centralne monetarne vlasti u eurozoni i Japanu.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci