Vasić – Comănescu: podrška Rumunije napretku BiH na putu europskih i euroatlantskih integracija

Vasić – Comănescu: podrška Rumunije napretku BiH na putu europskih i euroatlantskih integracija

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Mile Vasić sastao se u Bukureštu s ministrom vanjskih poslova Rumunije Lazărom Comănescuom s kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji između BiH i Rumunije i mogućnostima za njeno unapređenje.

Ministar Comănescu je izrazio čvrstu podršku Rumunije stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine na putu europskih i euroatlantskih integracija, te spremnost Rumunije da, koristeći svoja iskustva, u narednom periodu pruži još konkretniju pomoć BiH u procesu EU integracija.

Ambasador Vasić i ministar Comănescu su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom između BiH i Rumunije i želju da ona u narednom periodu bude dodatno ojačana i intenzivirana. Posebno je naglašena potreba daljnjeg jačanja ekonomske saradnje između dviju država. U tom kontekstu, sagovornici su se saglasili u ocjeni da je neophodno efikasnije koristiti postojeće potencijale država na način da se ohrabre i podstaknu veća trgovinska razmjena i ulaganja, direktnim kontaktom s privrednicima i poslovnom zajednicom.

Razgovarano je i o regionalnoj saradnji kao ključnoj dimenziji izgradnje zajedničke europske budućnosti.

U kontekstu preuzimanja predsjedavanja Centralnoeuropskom inicijativom (CEI) ministar Comănescu je istakao da Rumunija ohrabruje aktivno učešće BiH u svim regionalnim procesima i aktivnostima, smatrajući da je to važno sa stanovišta osiguranja stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Fena/V.P.

O autoru

Srodni članci