U Sarajevu najviše brzorastućih kompanija u BiH

U Sarajevu najviše brzorastućih kompanija u BiH

Prema najnovijem istraživanju LRC BIS-a u Bosni i Hercegovini posluje 667 brzorastućih kompanija.

Za investicijsku klimu u svakoj zemlji brzorastuće kompanije su od velikog značaja budući da njihovo poduzetništvo i uspjeh često nadilaze očekivanja, piše internetski portal eKapija. Također, poslovni procesi ovih kompanija mogu poslužiti kao primjer poslovnoj zajednici i donosiocima odluka na svim nivoima.

Koliko su brzorastuće kompanije važne i u Bosni i Hercegovini dovoljno govore i podaci o njihovom izvozu. Bosna i Hercegovina je u 2016. godini ostvarila izvoz u vrijednosti od preko 9 milijardi KM, a 667 brzorastućih kompanija u BiH učestvovalo je u tom izvozu preko milijardu KM, što je gotovo 12% ukupnog izvoza BiH. Riječ je o značajnom porastu ukupnog izvoza brzorastućih kompanija od 22% u odnosu na godinu prije. Ovo je pokazala detaljna analitika LRC BIS-a koja je upravo finalizirana za potrebe novog projekta Poslovnih novina “Brzorastuće kompanije u BiH i regiji”.

Rekorderi u BiH
Brzorastuće kompanije najčešće dolaze iz velikih ekonomskih središta gdje postoje značajno kvalitetniji uslovi za inovacije i rast, mada brojne od ovih poslovnih zvijezda ostvaruju sjajne rezultate bez obzira u kojoj regiji posluju. Prema najnovijim analizama LRC BIS-a, u Kantonu Sarajevo je najviše brzorastućih kompanija, njih 157 od ukupno 667 u BiH. One su u 2016. godini ukupno ostvarile skoro 1,6 milijardi KM prihoda, što je za 17% više u odnosu na godinu prije, te izvezle više od 178 miliona KM, što je više za 34%.

U 2016. godini ove kompanije su zapošljavale 8078 radnika, što je povećanje za 25% u odnosu na prethodnu godinu. Po broju brzorastućih kompanija slijede Tuzlanski kanton sa 106 brzorastućih, koje su ostvarile ukupno 1,5 milijardi KM prihoda i izvezle 181 milion KM Sa 93 brzorastuće kompanije banjalučka regija je na trećem mjestu, po čemu je i vodeća u Republici Srpskoj. Ove kompanije su u 2016. ostvarile preko 347 miliona KM ukupnog prihoda i ukupno izvezle oko 86 miliona KM. Iako su izvorno vezane za ova područja po osnivanju, brzorastuće kompanije u BiH prilično ih lahko nadilaze i posluju na regionalnim, europskim pa i svjetskim tržištima.

Izvrsnost u poslovanju
Jedna od takvih je i City Šped sa sjedištem u Sarajevu. Ova brzorastuća kompanija, dostavljajući robu i distribuirajući je širom svijeta bilježi stalni rast prihoda i zaposlenih. Osnivač je Mirza Klico koji u razgovoru za Poslovne novine kaže da kompanija mora biti izvrsna u onome što radi da bi ostvarila brzi rast.

“Nama se dešavalo da je klijentu hitno potrebna roba iz inozemstva, a mi tu robu dostavimo brzo iznad svih očekivanja. To nam daje prednost kao i niz drugih različitih čimbenika koji su doveli do brzog rasta kompanije. Jedan od ključnih faktora za napredovanje je i ‘žar u poslu’. Ako se ne prepoznajete ili ne pronalazite u nekom biznisu, nemojte gubiti vrijeme”, kazao je Klico.

Među izvoznicima značajnu ulogu ima i tešanjski Madi, koji također bilježi brzi rast u proteklim godinama. Direktor ove kompanije Maid Jabandžić naglasio je da je za uspjeh potrebno mnogo pozitivne energije i odricanja. Osvrnuvši se na poslovanje kompanije Madi, posebno je istakao značaj dozvole za izvoz piletine u EU koju je ova kompanija dobila u proteklom periodu.

Ulaganje u proizvodnju
“Očekujemo da će to donijeti povećanje kapaciteta, proširenje asortimana, te nova zapošljavanja”, kazao je Jabandžić te dodao da će kompanija nastaviti sa investicijama u narednom periodu. Moderna ekonomija je praktično nezamisliva bez brzorastućih kompanija koje imaju presudan utjecaj na rast zapošljavanja i razvoj. To su većinom mala i srednje kompanije kojima kontinuirano u tri godine rastu prihodi, broj zaposlenih, dobiti, itd.

Kako bi istakle značaj i faktore uspjeha brzorastućih kompanija, te promovirale modele njihovog poslovanja Poslovne novine u saradnji sa LRC BIS-om realizuju projekat “Brzorastuće kompanije u BiH i regiji”. Uspješne prakse brzorastućih koje će promovirati u specijalnoj publikaciji nisu samo dobar primjer već i potencijal i poziv za investitore koji žele poslovati i razvijati se na ovim prostorima, piše internetski portal eKapija.

Važnost za mlade
O važnosti projekta “Brzorastuće kompanije” govori i Esada Karović, direktorica brzorastuće kompanije Establish, koja je članica ASA Grupacije, piše internetski portal eKapija. “Izrazito je važno da neko prati rast i razvoj kompanija koje imaju potencijala u BiH kako bi se, između ostalog, ukazalo i mladima da ne trebaju napuštati našu zemlju. Establish upravo zapošljava 10 mladih ljudi u sektoru finansija i računovodstva. Težimo ka kvalitetnim i visokoobrazovanim saradnicima kojima pružamo edukaciju i sticanje novih iskustava”, kaže Karović.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci