Tri ilustracije koje pokazuju zašto je Trump krenuo u rat s EU

Tri ilustracije koje pokazuju zašto je Trump krenuo u rat s EU

Trgovinski rat koji je Donald Trump najavio ostatku svijeta, naročito Europi, globalnu ekonomiju bi mogao koštati 470 milijardi dolara, objavio je Bloomberg Economics. Američka najava o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija mogao bi biti samo početak puta koja vodi u katastrofu, jer Tramp najavljuje još neke mjere, ali i ostale svjetske ekonomije prijete da će Trumpu odgovoriti istom mjerom.

Cecilia Malmstrom, šefica za trgovinu Europske unije, otvoreno je pozvala europske lidere u ponedjeljak da se “suprotstave nasilnicima”, referirajući se naravno na Trumpa.

SAD i Europska unija su najvažniji trgovinski partneri na svijetu. Prema podacima Eurostata, SAD kupuje daleko najveći dio europskih dobara i usluga. EU izvozi više od 360 milijardi eura dobara i usluga u SAD (slika 1). To je više nego u iduća dva najveća trgovinska partnera zajedno. U Kinu i Švicarsku odlazi nešto više od 312 milijardi eura roba i usluga iz Europske unije.

Jedan od najvećih argumenata Donalda Trumpa za uvođenje velikih nameta na čelik i aluminij je trgovinski deficit SAD-a, ali kako slika 2 pokazuje, američke kompanije imaju veći izvoz sirovina u Uniju nego u obrnutom smjeru. Upravo zbog toga ta mjera znači jako malo Uniji, ali najavljeni odgovor uvođenja recipročnih mjera mogao bi naštetiti američkim kompanijama.

Tako dolazimo do najvažnijih podataka, a to je trgovinski bilans gdje Unija ostvaruje relativno veliki suficit u trgovini sa SAD-om. I baš je to ono što Trumpu daleko najviše smeta. “Kad zemlja gubi mnoštvo milijardi dolara pri trgovanju s praktično svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su i dobri i jednostavni za pobjedu. Primjer, mi smo u minusu od 100 milijardi dolara s određenom zemljom, a ona se s nama sprda, nećemo s njom trgovati i bit ćemo na velikom dobitku. To je tako jednostavno!”, napisao je Trump. Jednostavno je pogoditi da je EU “zemlja” za koju je tada navodio taj “virtuelni” deficit od 100 milijardi.

Kasnije je bivao sve otvoreniji, direktno je počeo da proziva EU, prijeti da će na protivmjere udariti protivmjerama. Trump je poznat kao čovjek koji u bilo kakvim sukobima “ne uzima zarobljenike”, ako to ikako može. On će se povući, pokazala je praksa, tek ako se totalno sukobi s činjenicom da će pretrpjeti potpuni poraz u sukobu, no do toga očito još nije došlo.

On je, još jednim postom na Twitteru, “ponudio” EU-u sljedeći izlaz iz krize: Ako EU, koji SAD u trgovini tretira jako loše, a sad se žali na carine na čelik i aluminij, sada ukloni svoje “jezive prepreke i tarife na američke proizvode”, onda će i Trump ukinuti svoje carine. “Veliki deficit. Ako ne, mi oporezujemo automobile, itd. POŠTENO!”, napisao je. Na što je Trump tačno mislio time i čime bi bio zadovoljan da mu EU iziđe u susret?

O autoru

Novinar portala

Srodni članci