Švicarska se žalila WTO-u zbog američkih carina

Švicarska se žalila WTO-u zbog američkih carina

Švicarska je predala žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog američkih carina na čelik i aluminij i osma je članica te organizacije koja je to učinila, objavljeno je u utorak.

“Sa stajališta Švicarske, dodatne carine, koje su prema SAD-u uvedene radi zaštite nacionalne sigurnosti, nisu opravdane”, objavilo je u saopštenju švicarsko ministarstvo privrede.

Švicarska je prošle godine prema saopštenju ministarstva izvezla u SAD čelične proizvode ukupne vrijednosti oko 80 miliona švicarskih franaka (80,5 miliona dolara).

Vlada je već u martu intervenirala kod američkih vlasti i podnijela službeni zahtjev za izuzećem od carina, ali Washington do sada nije odgovorio na taj zahtjev, napominju u ministarstvu.

Kako bi zaštitio ekonomske interese Švicarske, ministar privrede Johann Schneider-Ammann je odlučio podnijeti žalbu WTO-u.

Prema propisima Svjetske trgovinske organizacije, Sjedinjene Države imaju rok od 60 dana da riješe spor sporazumnim putem. Nakon toga Švicarska bi mogla podići spor na viši nivo i zatražiti od WTO-a da osnuje vijeće sudaca koje će presuditi u tom sporu.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci