Sredstva EU: pomoć općinama u pograničnom dijelu BiH i Srbije

Sredstva EU: pomoć općinama u pograničnom dijelu BiH i Srbije

Članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju entitetskih i bh. parlamenata zajedno s kolegama iz Srbije, organizirat će u narednim mjesecima sastanak s predstavnicima lokalnih zajednica iz pograničnog pojasa o efikasnijem korištenju sredstava iz fondova Evropske unije.

Ovo su, nakon današnjeg razgovora u Banjoj Luci, najavili predsjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije i Odbora Parlamenta Srbije za evropske integracije Branislav Borenović i Aleksandar Senić.

Borenović je pojasnio da bi veće povlačenje sredstava iz EU pomoglo općinama iz pograničnog dijela BiH i Srbije.

On je najavio da će na taj sastanak biti pozvani i predstavnici vlada te Evropske unije.

Predstvanici Odbora za evropske integracije parlamenata Republike Srpske i Srbije razmijenili su i mišljenja o pitanjima evropskih integracija BiH i Srbije.

Srbija je od zemalja zapadanog Balkana trenutno lider u procesu evropskih integracija i svako njihovo iskustvo na tom putu je dobro došlo i za parlamentarce u RS-u i BiH, rekao je Borenović.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Aleksandar Senić naglasio je da je Srbija potpuno spremna da otvori pregovaračka poglavlja s EU te su spremni da sva iskustva podijele s kolegama iz RS-a.

Srbijanski parlamentarci su danas u Banjoj Luci razgovarali i s članovima Odbora Skupštine RS-a za privredu.

Fena/V.P.

O autoru

Srodni članci