Slobodna prodaja bi riješila problem izvoza mesa u Tursku

Slobodna prodaja bi riješila problem izvoza mesa u Tursku

Zbog izvoza junećeg mesa u Tursku mnogi stočari su posljednjih godina proširili farme i povećali broj grla. Međutim, zbog monopola travničke Mesne industrije ”Bajra” – jedinog otkupljivača u BiH, otkup se, tvrde, obustavlja čim cijena poraste, izvijestila je RTRS. 

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH je potvrđeno da bi problemi stočara mogli da budu riješeni ako Turska pristane na zahtjeve BiH da joj se odobri duplo veća izvozna kvota i slobodna prodaja. Za tov junadi, težine oko 600 kilograma, potrebno je skoro godinu dana, pa stočari očekuju da im se utrošeno vrijeme i uloženi novac i isplati.  Otkup je, međutim, nesiguran, a na isplatu čekaju i po mjesec i po dana.

“Ispalo je ako to meso ne ide za Tursku nemamo gdje da plasiramo”, kaže Dimitrije Birčaković, stočar iz Batkovića. “Trenutno nema otkupa na našem području. Ima dosta bikova koji nisu otkupljeni, odnosno farmeri već dobrim dijelom trpe štetu, ističe Ostoja Nikolić. Vojislav Lukić dodaje da ima sedam-osam komada da proda, ali da sad to teško ide. I on se nada da će krenuti izvoz.

Posljednji kontingent junećeg mesa za Tursku je otišao 15. decembra prošle godine. Kada bi bilo više izvoznika, a otkup bio organizovan tokom cijele godine, proizvodnja bi cvjetala. Štale su ovako pune, otkupa nema, a firme koje bi trebalo da kupuju za domaće potrebe uvoze meso iz europskih zemalja sumnjivog kvaliteta, tvrde u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača. “Otkuplju se samo tamo gdje se može otkupiti najjeftinije. Evo sad se ne otkupljuje skoro dva mjeseca i cijena je pala skoro na 3,5 marke. Da li će krenuti izvoz – nemamo nikakve informacije”, navodi Ranko Sarajlić, potpredsjednik Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Prošle godine BiH je posredstvom Konzorcija firmi Bajra i Mujanović izvezla 4.500 tona goveđeg mesa u Tursku. Koliko će mesa biti izvezeno ove godine i pod kojim uslovima bit će poznato uskoro. Pregovarački tim BiH će tražiti slobodnu prodaju i kvotu od 10.000 tona.

“Znači da svako može da nađe partnera u Turskoj da mu prodaje meso, a ne da bude jedan otkupljivač, upravo da bi se riješio ovaj problem. Da li će Turska pristati na to ne znamo, ali mislimo da neke adute imamo i mi s obzirom da i oni neke proizvode izvoze nama”, kaže Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Šansa za stočare BiH jeste izvoz bikova za Libiju preko luke Bar. Poljoprivrednici iz Srpske od nadležnih traže i da obezbijede izvoz junećeg mesa u EU i ukinu carine i na žive životinje. Bez zaštitnih mjera proizvodnja će se smanjivati, što otvara vrata uvozu, pa će stranci jesti kvaliteno meso iz BiH, a mi jeftinije uvozno – ali sumnjivog kvaliteta.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci