Škola skijanja u okviru obaveznog nastavnog programa

Škola skijanja u okviru obaveznog nastavnog programa

Realizacija projekta “Škola skijanja“ za sve učenike šestih razreda osnovnih škola u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo započela je jučer i trajat će narednih šest sedmica. Planirano je da u ovom projektu učestvuje oko 4.000 učenika iz 65 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Đacima je obezbijeđena oprema za skijanje, prevoz i ski-karte, a ovisno o vremenskim prilikama oni će skijati na Malom i Velikom polju na Igmanu.

“Naše sarajevske planine su oduvijek bile među najljepšim skijalištima u regionu, pa onda i ne čudi činjenica da su 1984. godine Zimske olimpijske igre održane upravo u našem gradu”, rekao je ministar Elvir Kazazović.

Po riječima ministra, ovo je vrlo značajan projekat jer se konačno po prvi put ukazala prilika da našim školarcima omogućimo sve što im je potrebno da nauče skijati, i to u periodu kad smo im uveli i treći čas Tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Također, kako bi učenicima olakšali da savladaju tehnike skijanja, pripremljen je priručnik pod nazivom “Skijanje za djecu”, koji daje jasne i kratke upute, kao i savjete za kvalitenije i efikasnije skijanje na planinama. On je ujedno i poklon svim dječacima i djevojčicama.

Na planinama će svakodnevno boraviti oko 700 učenika, koji će sa nastavnicima i instruktorima skijanja učiti osnove ovog zimskog sporta.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci