Sa Hrvatskom dogovoreno smanjenje uvoznih taksi

Sa Hrvatskom dogovoreno smanjenje uvoznih taksi

Nakon što je u Sarajevu na sastanku ministara četiri zemlje regije zaključeno da Hrvatska mora hitno ukinuti diskriminatorske odredbe, ministar Mirko Šarović je pregovarao s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Dogovoreno je da će takse biti smanjene, ali nije dogovoreno za koliko.

Nezvanično, saglasni su da taksa bude po jednom transportu, odnosno kamionu, jedinstvena bez obzira koliko se vrsta voća i povrća prevozi.

Još nema dogovora koliko će se taksa smanjiti, traga se za euvropskim prosjekom, saznaje Klix.ba.

O odluci Hrvatske koja izvoznike o povećanju uvoznih taksi za 22 puta čime zemlje regije stavlja u nepovoljan položaj, nastavit će se konsultacije.

U Hrvatskoj je stupio na snagu Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima čime su naknade za inspekcijski nadzor s 12 eura povećane na 270 eura.

Podsjećamo, u zgradi Parlamenta BiH tim povodom su se na poziv ministra vanjske trgovine Mirka Šarovića sastali ministri trgovine BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski potpisali su zajedničko pismo koje su poslali Europskoj komisiji, a Hrvatsku su pozvali da hitno ukine diskriminatorske odredbe. Zatražili su da cijena inspekcijskog nadzora odgovara stvarnim troškovima postupka i bude usklađena s prosječnim cijenama u zemljama regiona i EU.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci