Rusija blokirala prijedlog Amerike u UN-u

Rusija blokirala prijedlog Amerike u UN-u

Rusija je blokirala američki prijedlog u komitetu Vijeća bezbjednosti za Sjevernu Koreju o uključivanju u sankcioni spisak nekoliko fizičkih i pravnih lica, kao i rusku banku “Agrosojuz”, koja je optužena da je sarađivala sa sjevernokorejskim državnim bankama.

Rusija je navela da prijedlog Amerike nije adekvatno potkrijepljen odgovarajućim dokazima. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je s tim u vezi saopštilo da je ova odluka doneta i zbog normi pritisaka i metoda koje sprovodi Vijeće bezbjednosti UN-a i njeni pomoćni organi koji pokušavaju da sprovedu sopstvenu agendu bez uvažavanja mišljenja drugih članica.

Pored toga, primjetan je i trend Amerike da „legalizuje“ nedavno uvedene jednostrane sankcije protiv pojedinih sjevernokorejskih lica, kao i ruske banke “Agrosojuz”.

Rusko ministarstvo naglašava da nove američke sankcije ne idu u prilog inicijativi relaksacije odnosa sa Sjevernom Korejom. “Očigledno je da Washington želi da nastavi da sprovodi politiku pritiska na Pjongjang, dokle god je to moguće. Takva destruktivna politika je u najmanju ruku neprijatna”, dodaje Ministarstvo.

O autoru

Srodni članci