Rekordnih 82 miliona turista posjetilo Španiju

Rekordnih 82 miliona turista posjetilo Španiju

Broj međunarodnih turista u Španiji premašio je rekord petu godinu zaredom 2017. godine i pored napada militanata u Kataloniji i političke nesigurnosti u tom regionu, zvanični su podaci španske vlade.

Španija, država u kojoj turizam čini 11 posto privrede, bilježi rast broja međunarodnih posjetilaca, djelomično i zbog zabrinutosti na drugim turističkim destinacijama kao što su Egipat i Turska.

Prema preliminarnim podacima, broj posjetilaca u Španiji povećan je za 8,9 posto u proteklih godinu dana na 82 miliona turista, čime je ovo druga zemlja u svijetu po broju posjetilaca, nakon Francuske i SAD-a.

Prema ovim podacima, potrošnja turista je dostigla rekord 2017. godine, sa povećanjem od 12,4 posto u periodu 2016/2017.

Prema podacima za prvih 11 mjeseci 2017. godine, britanski turisti predstavljaju najveću grupu posjetilaca po nacionalnosti sa 18 miliona posjetilaca, što je povećanje od sedam posto u odnosu na godinu ranije.

Katalonija je i dalje najposjećeniji region Španije uprkos napadima u augustu prošle godine, kada je poginulo 16 ljudi, a povrijeđeno više od 100.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci