Program kojim se planira zaposliti oko 3.000 žena

Program kojim se planira zaposliti oko 3.000 žena

Program za zapošljavanje žena “Zaželi”, vrijedan nešto više od 400 miliona kuna, kojim na području čitave Hrvatske planira zaposliti oko 3000 žena na poslovima brige o starijim osobama predstavljen je u ponedjeljak u zgradi Požeško-slavonske županije.

Projekat vrijedan 400 miliona i 900 hiljada kuna finansirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda i u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena.

Cilj je, dodala je, omogućiti pristup zapošljavanju ženama koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve nasilja, beskućnice.

Projekat će sprovoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruženja u trajanju do 30 mjeseci, a u okviru projekta planira se zaposliti 3.045 žena koje će raditi na poslovima podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Projekti će se sprovoditi u teško dostupnim područjima, odnosno ruralnim područjima i otocima te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Riječ je o pozivu koji traje sve do 2020. godine, a za konkurs se sa svojim projektima mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i udruženja. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i centri za socijalnu zaštitu.

Minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900 hiljada kuna, dok je najviša predviđena vrijednost projekta 10 miliona kuna.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci