Povećavaju vojne izdatke na 300 milijardi eura do 2025.

Povećavaju vojne izdatke na 300 milijardi eura do 2025.

Odbrambeni budžet raste na 2 posto BDP-a.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron krajem prošle sedmice je prekinuo desetljeće dugi trend rezanja odbrambenog budžeta odobrivši 300 milijardi eura francuskoj vojsci do 2025. godine.

Ovom odlukom Macron ispunjava svoje predizborno obećanje da će povećati vojne izdatke s 1,7 posto BDP-a na dva posto, koliko preporučuje i NATO savez. Vojni budžet rast će godišnje za 1,7 milijardi eura do 2022. kada Macronu ističe mandat, a potom do 2025. za tri milijarde eura. Vlada je već za ovu godinu najavila povećanje vojnog budžeta za 5,6 posto na 34,4 milijardi eura.

Francuska vojska – brojčano najveća u Europi – već godinama trpi mjere štednje koje se odražavaju na brojčano stanje, ali i kvalitet opreme i naoružanja. Između 2005. i 2015. kada se Francuska našla na meti islamističkih terorista iz vojske je otpušteno 60.000 ljudi. “Ovo je budžet koji obnavlja – kako opremu, tako i ljudstvo u vojsci”, izjavila je ministrica odbrane Florence Parly.

Prema medijskim izvještajima, nezadovoljstvo zbog mjera štednje već duže buja u vojsci zbog pomalo i anegdotalnih problema, poput teškoća sa softverom za obračun plaća što je rezultiralo da je mnoštvu vojnika i časnika kasnila isplata nekoliko sedmica. Bijes vojske je kulminirao nekoliko dana uoči lanjskog Dana pada Bastilje kada je general Pierre de Villers u parlamentu kritizirao rezanje vojnog budžeta za 850 miliona eura za 2017. godinu. Ubrzo potom general je dao ostavku. De Villers je za medije komentirao kako će najveći dio povećanja doći tek nakon isteka Macronova mandata.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci