Aktuelno:
Potpisani ugovori za višemilionske projekte prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije

Potpisani ugovori za višemilionske projekte prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije

Ugovori za šest projekata vrijednih 5,5 miliona eura, prihvaćenih u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije, potpisani su u utorak u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, doznaje se iz službenog saopštenja.

Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija za finansijski period 2014 – 2020. obuhvata oblast četiri županije sjeveroistočne Hrvatske i pet okruga sjeverozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 miliona stanovnika, pojašnjava se u saopštenju.

“Programi prekogranične suradnje pokrivaju jednu sasvim drugu dimenziju od ostalih programa Europske unije te mi je iznimno drago što se alokacija za te programe u ovom proračunskom razdoblju znatno povećala”, kazala je hrvatska ministrica Gabrijela Žalac.

Ona je istakla da Hrvatska svojim znanjem i iskustvom stoji na raspolaganju svim partnerima i susjednim zemljama na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga izazvao je veliki interes te je prijavljeno 127 projektnih prijedloga usmjerenih na četiri tematske oblasti: poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu okoliša i prirode, prevenciju rizika i održivu energiju i energetsku učinkovitost, turizam, kulturu i prirodnu baštinu te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja.

Projekti za koje su potpisani ugovori odnose se na razvoj hortikulture u pograničnom području, prekogranični nadzor i upravljanje rizicima od poplava, zaštitu okoline i bioraznolikosti, zaštitu močvarnih staništa, prekograničnu IT mrežu u cilju jačanja konkurentnosti, inovacija i poduzetništva te turističku secesijsku turu od Subotice do Osijeka.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci