Play, Learn and Earn – igra za early-age start-upe

Play, Learn and Earn – igra za early-age start-upe

Jedan od glavnih ciljeva svakog start-up akceleratora, pa tako i SPARK-a, jeste pripremiti mlade poduzetnike na ono što ih čeka u stvarnom poslovnom svijetu.

I ptice na grani znaju da se najbolje uči kroz igru. Tako je nastala ideja start-up igre, namijenjena svim start-upima u SPARK start-up programu. Igra bi naučila start-upe kako ustvari voditi jednu firmu, omogućila natjecanje među start-upima te ih time motivirala na rad i napredak. Osim toga, SPARK bi kroz igru mogao pratiti napredak start-upa.

O SPARK-u

Za one koji nisu upoznati sa SPARK-om, to je napredna digitalno-tehnološka akceleratorska platforma iz Mostara (Bosna i Hercegovina) posvećena regionalnim start-upima i projektima naručenim od vodećih europskih firmi. SPARK programi su: SPARK school, SPARK r&d, SPARK start-up i SPARK business. Korisnici su individualci, timovi, investitori, firme, istraživači i sponzori.

Projekt Digital Cities

No SPARK igru nije htio zadržati samo za sebe, pa se prijavio na projekat Digital Cities kako bi igru dodatno razradili te ju podijelili s ostalim akceleratorima. Pronašli su partnere – dva start-up akceleratora iz Ujedinjenog Kraljevstva – Supreme Factory i Acorn Aspiration, te su zajedno s njima krenuli u razradu igre Play, Learn and Earn. Ekipe iza projekta Digital Cities, British Council i HM Government odlučili su podržati SPARK i tako je počela implementacija projekta.

Prva aktivnost je bila razmjena znanja i iskustava između SPARK-a i start-up akceleratora iz Ujedinjenog Kraljevstva. Tako je Ivona Ćorić, start-up menadžerica iz SPARK-a zadužena za finansije i poslovanje, posjetila Dot Forge (tech start-up akcelerator u Newcastlu), Accelerate Places (coworking prostor u Manchesteru) te sudjelovala na događaju WoManchester – IWD Celebration 2018. Ivona se vratila puna pozitivnih dojmova – bilo joj je jako zanimljivo usporediti prakse iz Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Start-up igra

Igra je namijenjena start-upima, ali i start-up akceleratorima – članovi start-upa na zabavan način uče o poslovnom svijetu, vode svoju firmu te se natječu s drugim start-upima, dok start-up akceleratori na jednostavan način prate napredak svih start-upa. Kroz igru, start-upi dobivaju određenu količinu virtuelnog novca koji troše na akceleraciju svog start-upa. Svaka aktivnost koja ima vrijednost u stvarnom svijetu postoji i u igri (npr. najam prostora i opreme, mentorstvo, edukacija, start-up konferencije i slično). Ukoliko start-upi kvalitetno i na vrijeme izvršavaju svoje zadatke, bit će nagrađeni s bonus virtuelnim novcem. U suprotnom, novac će im biti oduzet.

Trenutno je izrađen prototip, a testiranje ćemo odraditi u SPARK-u i Acorn Aspirationsu. Nakon toga idemo u razvoj konačnog proizvoda koji će se temeljiti na kriptovalutama.

“Samu ideju smo osmislili kako bismo kod mladih razvili pozitivan natjecateljski duh, te kako bi ih preko virtualnih SPARKoinsa bolje uputili u financijske elemente poslovnog okruženja. Nadamo se da će ovaj koncept startupima i startup akceleratorima, omogućiti još kvalitetniji prikaz vođenja firme, te još bolju izgradnju konstruktivnih odnosa među mladima”, rekla je Ivona Ćorić, start-up menadžerica iz SPARK-a.

Ukoliko želite pogledati demo igre, to možete na SPARK web stranici. A ako želite koristiti igru u svom akceleratoru/inkubatoru, kontaktirajte SPARK na info@spark.ba.

O autoru

Srodni članci