Pims iz Odžaka svu svoju proizvodnju izvozi na svjetsko tržište

Pims iz Odžaka svu svoju proizvodnju izvozi na svjetsko tržište

Pims Elektro oprema d.o.o. u Odžaku već desetu godinu se bavi proizvodnjom djelatnošću na ožičavanju, kabliranju i montiranju niskonaponskih komandnih elektro ormara, koji se koriste upravljanju raznim robotima i automatizaciji postrojenja i opreme.

Svjetsko tržište

Preduzeće cjelokupni proizvodni asortiman izvozi i plasira na svjetsko tržište autoindustrije. Samo tokom jednogodišnjeg perioda povećali su broj na osamdeset zaposlenih s tendencijom daljnjeg rasta i dodatnog zapošljavanja, što je značajan privredni impuls razvitka te posavske općine. Direktor Damir Gavrić je zadovoljan poslovanjem, ali, kao i svaki uspješan privrednik, ne zadovoljava se posto­jećim već planove usmjerava na proširenje proizvodnje, što nužno vodi novim zapošljavanjima.

“Zbog potrebe kompletiranja proizvodnih procesa, 2014. go­dine pokrenuli smo i vlastitu proizvodnju u strojarskoj obradi lima i metala. Tu vrstu djelatnosti obavljamo u proizvodnom pogo­nu veličine 2500 kvadratnih meta­ra, a izgrađena je i nova proizvod­na hala površine 2100 četvornih metara što će svakako rezultirati proširenjem proizvodnih kapa­citeta i novim radnim mjestima. Zbog nedostatka prostora planira se preseljenje i administracije u već postojeću upravnu zgradu. Do sada ukupna investicija je izno­sila oko 2,500.000 maraka od čega je 1,500.000 KM utrošeno na halu i 200.000 KM na opremu, a 800.000 KM u potrebne strojeve za proizvodnju”, objašnjava direk­tor PIMS-a Gavrić.

“Ovo je način kako se praktičnim primjerom pokazuje kako se stva­raju uvjeti da Posavljaci ostanu u rodnom kraju. Nova radna mje­sta, pristojna zarada od koje se može živjeti, uz kvalitetne uvjete življenja, osnova je koja se stav­lja na vagu kada čovjek donosi životnu odluku ostaje li ili odla­zi na Zapad”, kazao je ministar privrede u Vladi Posavskog kantona Darko Kasap tokom obilaska odžačke firme, skupa s općinskim načelnikom Jakovom Ivankovićem.

Poslovna zona

I načelnik Ivanković ističe važ­nost rasta općine u smjeru privrednih ulaganja.

“Vjerujemo da će s međudržav­nim mostom preko Save, koji iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu ulazi kod Donjeg Svilaja, kao i poslovna zona, još više pojačati interes gospodarskih ulaganja u općinu Odžak, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta”, smatra načelnik Ivanković.

Avaz.ba

O autoru

Srodni članci