Pad prihoda Konzuma u BiH zbog manjka zaliha, bojkot desetak dobavljača

Pad prihoda Konzuma u BiH zbog manjka zaliha, bojkot desetak dobavljača

Konzum u Bosni i Hercegovini je zabilježio pad prihoda u novembru 2017. godine, najvećim dijelom zbog nedovoljnih zaliha, navodi se u najnovijem izvještaju hrvatskog Ministarstva gospodarstva o poslovanju Agrokora, koji uključuje i kompanije iz BiH.

Velpro je u prvih jedanaest mjeseci 2017. imao prihod od gotovo 1,5 milijardi kuna, ali i negativnu EBITDA od 111 miliona kuna, dok je Konzum BiH imao prihod od 1,86 milijardi kuna i negativnu EBITDA od 93 miliona kuna.

“Velpro i Konzum BiH, za razliku od Konzuma u Hrvatskoj i Tiska, imaju veće izazove u pregovorima oko isporuka pojedinih roba što se direktno odrazilo na prihod, a time i na maržu i EBITDA”, obrazloženo je u izvještaju.

U komentaru poslovanja Konzuma BiH se napominje i kako je pad prihoda u novembru najvećim dijelom uzrokovan nedovoljnim zalihama, a što je posljedica neisporuka nekih dobavljača. “Oporavak isporuka i prometa ide nešto sporije od očekivanog te je još uvijek prisutna ograničena ili loša saradnja s desetak dobavljača”, navodi se u izvještaju.

“Novembar predstavlja prijelom između ljetne i zimske sezone te je mjesec s najmanjom potrošnjom, što je naravno utjecalo i na prihod u odnosu na druge mjesece, ali su prihodi Konzuma u Hrvatskoj i Tiska uprkos ovim okolnostima iznad očekivanog nivoa. Opskrba robom za dio grupacije još uvijek predstavlja izazov i u narednom razdoblju glavnina fokusa bit će na stabilizaciji asortimana kako bi vratili povjerenje kupaca, koje je poljuljano početkom 2017. godine”, ističe vanredna uprava u izvještaju.

Dodaje se da je u novembru zabilježeno veće smanjenje troška od očekivanog, ukoliko se izuzmu jednokratni troškove restrukturiranja (zatvaranje neprofitabilnih dućana, odvajanje Mercatorovih prodavaonica i likvidacija Velpro d.o.o.).

Ipak, veće uštede na troškovima nisu uspjele kompenzirati pad prihoda i bruto marže što je rezultiralo lošijim EBITDA od očekivanog.

Kad je riječ o poslovanju Sarajevskog kiseljaka, navodi se da su prihodi od prodaje kupcima izvan grupe u zemlji, kao i prihodi od prodaje na stranim tržištima veći od očekivanog. Mineralna voda i sky grupa proizvoda ostvarili su rast u odnosu na očekivanu prodaju. EBITDA prati stalni rast u odnosu na očekivane vrijednosti zbog porasta prihoda od prodaje i pada cijene šećera tokom godine.

Slične trendove bilježi i Ledo d.o.o. Čitluk.

Prihodi Leda od prodaje u novembru rasli su u skladu s očekivanjima. Najveći doprinos rastu prodaje dale su kategorije ribe i povrća, gdje su uvedeni novi artikli kao odgovor na aktivnosti konkurencije. Ostvarena EBITDA je u skladu s očekivanjima, a EBITDA marža bilježi lagani rast kao posljedica povećanja prodaje.

Inače, redovni mjesečni izvještaj vanredne uprave pokazuje da je poslovanje svih Agrokorovih kompanija stabilizirano.

Maloprodaja i veleprodaja, koji uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine imali su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 miliona kuna.

“Cjelokupni sistem ostvaruje pozitivnu zaradu prije oporezivanja, kamata i amortizacije. Mislim da je to vrlo dobra osnova za postizanje i kretanje u proces postizanja nagodbe”, izjavila je Martina Dalić, potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica ekonomije, poduzetništva i obrta.

Smatra dobrim i što je vanredna uprava uspjela prije kraja prošle godine predstaviti prvi nacrt nagodbe povjeriocima, a očekuje i da se doći do glavnog cilja – da se nagodba postigne u zakonom propisanim rokovima.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci