Ovako izgleda najskuplja ambasada na svijetu

Ovako izgleda najskuplja ambasada na svijetu

Američki ambasador u Velikoj Britaniji Brajan Vudi sa velikim zadovoljstvom se pohvalio novom ambasadom SAD u Londonu, čija je izgradnja koštala gotovo milijardu dolara. Za ovo futurističko zdanje u južnom dijelu kišovite prijestonice vjeruje se da je ubjedljivo najskuplje na svijetu, a odlikuju ga prvoklasni sistemi nadzora i zaštite. Zgrada će zvanično biti otvorena u februaru 2018, kada u Veliku Britaniju stiže i predsjednik SAD-a Donald Trump.

Na ogromnom mermernom zidu na samom ulazu u ambasadu bit će uklesana imena svih dosadašnjih američkih ambasadora u Velikoj Britaniji. Petorica nekadašnjih ambasadora kasnije će postati predsjednici Amerike: John Adams, James Monroe, John Quincy Adams, Martin Van Buren i James Buchanan.

Zgrada je dizajnirana tako da “upije što više vanjske svjetlosti” i tako simbolizuje otvorenost i transparentnost, kažu arhitekte.

U centralnoj prostoriji na posljednjem spratu nalazi se kancelarija sa ogromnim okruglim barom, odakle se pruža fantastičan pogled na panoramu Londona.

Zgrada će imati 170.000 kvadratnih metara, duplo više od prethodne ambasade na Grosvenor skveru.

bankar.me/V.P.

O autoru

Srodni članci