Održana konferencija o poslovnom povezivanju privrede i IT sektora

Održana konferencija o poslovnom povezivanju privrede i IT sektora

U Banjoj Luci danas je održana poslovna konferencija o poslovnom povezivanju privrede i IT sektora s fokusom na povećanje upotrebe informaciono-komunikacijskih tehnologija u proizvodnim i uslužnim procesima u tradicionalnim industrijskim sektorima.

Konferenciju je organizirao Businnes Club Banja Luka uz podršku USAID-ovog projekta Partnerstvo za inovacije. Učestvovalo je više od 150 eminentnih eksperata iz ovih oblasti iz BiH kao i brojni gosti iz zemalja iz regiona.

U sklopu konferencije upriličen je i sajamski program uz učešće brojnih predstavnika iz više od 100 kompanija iz IT i drugih sektora.

Na konferenciji su predstavljeni najnoviji trendovi, proizvodi i usluge u globalnoj informaciono-tehnološkoj industriji te platforme za unapređenje poslovne saradnje domaćih firmi kroz uvođenje naprednih IT rješenja u različitim poslovnim procesima.

Konferenciju je otvorio Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, koji je tom prilikom istakao da “USAID pruža snažnu podršku jačanju bh. firmi i uključenju u svjetske razvojne tokove kroz upotrebu informaciono-komunikacijske tehnologije”.

“Mladi ljudi su ti koji su najviše povezani sa svijetom i USAID je ponosan što učestvuje u izgradnji vještina mladih programera i pokušava da ih poveže s drugim kompanijama u svijetu”, poručio je Duffy.

Uime Businnes Cluba, direktor ovog udruženja Goran Ćorić rekao je da su ovakvi skupovi dobrodošli kako bi se ostvarila što bolja saradnja između predstavnika vlasti, privrede i IT sektora.

“Saradnja privrede s domaćim firmama iz oblasti informacionih tehnologija može biti uspješna jer mnoge od njih rade za strane kompanije čije proizvode domaća privreda kupuje posredno ili kao gotov proizvod”, kazao je Ćorić i istakao da je jedan od ciljeva konferencije da se pokuša doći do odgovora da li se i koliko u oblasti informacionih tehnologija može koristiti domaći proizvod, saopšteno je iz Udruženja građana Business Club.

Fena/I.H.

O autoru

Srodni članci