Održana II sjednica Odbora prerađivača mesa i mesnih proizvoda VTK BiH

Održana II sjednica Odbora prerađivača mesa i mesnih proizvoda VTK BiH

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine je održana II sjednica Odbora prerađivača mesa i mesnih proizvoda VTK BiH. Sjednici su pored članova Odbora prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ureda za veterinarstvo BiH i Izvoznog vijeća BiH. Na sjednici je, između ostalog, prezentirana vanjskotrgovinska razmjena mesa i mesnih prerađevina za 10 mjeseci 2016/17. godine.

Mesoprerađivačka industrija u BiH je za 10 mjeseci tekuće godine ostvarila izvoz od 98,1 milion KM, dok je taj iznos manji za oko 7 miliona u odnosu na isti period prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 33%. Najviše smo izvozili mesne prerađevine, te goveđe meso svježe ili rashlađeno. Uvoz mesa i mesnih prerađevina u pomenutom periodu je iznosio oko 250 miliona KM, što je više za oko 8 miliona u odnosu na prošlu godinu. Najviše smo uvozili goveđe i svinjsko meso svježe ili rashlađeno te mesne perađevine.

Na sjednici je istaknut problem nemogućnosti izvoza crvenog mesa u Europsku uniju, ali su i pohvaljeni napori relavantnih institucija da se omogući izvoz mlijeka, piletine i jaja na isto tržište. Osim toga, diskutovalo se i o količinama i raspodjeli kvota uvoznog mesa za preradu u domaćoj industriji.

Komorabih.ba/A.Š.

O autoru

Srodni članci