NERDA realizirala projekte u vrijednosti preko 4 miliona eura

NERDA realizirala projekte u vrijednosti preko 4 miliona eura

U sklopu Konferencije EU projekti, koja će se održati 14. 09. 2018. u INTERA Tehnološkom parku u organizaciji Apriori BH i Ureda vlade ŽZH za europske integracije, Slaviša Stajković iz Udruženja NERDA – Agencije za sjeveroistočnu BiH predstavit će projekat BEST4SMES koji su sproveli udruženje NERDA u partnerstvu s gradom Tuzla, te općinama Kalesija i Srebrenik i BIT Centar Tuzla.

U 14 godina postojanja NERDA je realizirala projekata u vrijednosti preko 4 miliona eura.

Voditelj ste projekata u Udruženju za razvoj NERDA od 2005. Koja je ukupna vrijednost provedenih projekata iz EU Programa?

– Udruženje za razvoj NERDA je u proteklih 14 godina implementirala veći broj projekata finansiranih kako od EU tako i od drugih donatora. NERDA je u proteklom periodu ostvarila saradnju sa svim relevantnim organizacijama koje djeluju u našoj zemlji. Kada su u pitanju EU sredstva, do sada je kroz različite projekte “povučeno” 4 miliona eura, kazao je Stajković koji je učestvovao u projektima poput CREDO, CREDOHercegovina, CREDOKrajina, “Klasteriznanja, inovacije i dizajn u drvnom sektoru SEE – ID: WOOD”, „Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i okolnim općinama – BESt4SMEs“.

NERDA-u čine uigrani timovi spremni na sve izazove.

Prije priključivanja NERDA-i djelovali ste i kao stručni savjetnik na USAID projektima. Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli kroz godine rada?

– NERDA-u čine iskusni profesionalci koji su dugo godina na okupu, a većina je i prije dolaska stjecala iskustva radeći na različitim projektima, finansiranim od inostranih donatora. Smatramo se u potpunosti spremnima da odgovorimo na sve izazove koji se pred nama postavljaju uključujući i proces pristupanja evropskim integracijama odnosno izazovima i šansama koje taj proces, nadamo se, donosi, kaže Stajković, dok im je strateški fokus na projektima u industrijskom sektoru poput prehrambenog, drvoprerađivačkog, metaloprerađivačkog, te sektorima plastike i alata.

BEST4SMES – najznačajniji rezultati projekta i pozitivan efekat NEDRA-e.

Koji biste od sprovedenih projekata izdvojili kao najuspješniji?

– Najvećim postignućem smatram pozitivnu percepciju NERDA-e i delegacije Evropske komisije u BiH, budući da sve lokalne zajednice, organizacije i pojedinci pozitivno reaguju na naše pozive za učešće u projektima odnosno na rezultate koji iz tih projekata proističu, spremno zaključuje predstavnik NERDA-e koji će u petak 14. 09. 2018. predstaviti projekat BEST4SMES na Konferenciji EU projekti.

BEST4SMES je uspješan EU projekat „Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i okolnim općinama – BESt4SMEs“ koje je sprovela NERDA, zajedno s gradom Tuzlom, općinama Kalesija i Srebrenik i BIT Centrom Tuzla. Projekat je realiziran kroz program IPA 2011 „Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH“.

Dodatne informacije i prijave na Konferenciju EU projekti pročitajte na web-stranici www.euprojekti.apriori.ba.

O autoru

Srodni članci