Nastavljena negativna serija na azijskim tržištima

Nastavljena negativna serija na azijskim tržištima

Na većini azijskih berzi u petak su cijene dionica pale, kao i S&P 500 indeks na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava kaos u vladi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i mogućnost trgovinskog rata nakon najava carina na uvoz u SAD.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07:30 sati u minusu 0,2 posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oslabio za 0,5 posto, dok su cijene dionica Singapuru, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,4 posto. U Australiji i Južnoj Koreji indeksi su blago porasli.

Na azijskim berzama vlada oprez jer je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom, što nije zabilježeno od decembra.

Posljedica je to novih političkih problema predsjednika Trumpa, nakon što je New York Times izvijestio da je posebni tužitelj Robert Mueller izdao sudski nalog za dokumente koji se odnose na Trumpove poslove.

Washington Post je izvijestio da je Trump odlučio otpustiti savjetnika za nacionalnu sigurnost H.R. McMastera.

Te su vijesti došle samo nekoliko dana nakon nedavnog odlaska dvaju ključnih dužnosnika iz Trumpove vlade, državnog sekretara Rexa Tillersona i glavnog savjetnika Garyja Cohna, što ukazuje na nesuglasice u Bijeloj kući.

Zajedno s nedavnim Trumpovim porukama kako kani uvesti nove carine na uvoz kineskih proizvoda, te su vijesti izazvale strahovanja da se njegova vlada pojačano usmjerava na protekcionizam.

“Napetosti u trgovinskim odnosima rastu. Iduće sedmice mogli bismo saznati nove detalje Trumpovih planova o carinama na uvoz kineskih proizvoda, a zbog toga bi neki sektori mogli biti žrtve”, kaže Norihiro Fujito, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Američka vlada pritišće Kinu kako bi se smanjio njezin trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je polovinom sedmice Bijela kuća. Trump razmatra uvođenje carina na uvoz 60 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda, a usmjerit će se ponajviše na tehnološki i telekomunikacijski sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i perilica za rublje, a nedavno i na čelik te aluminij, zbog čega jačaju rizici od protumjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

“Čini se da je Trumpu preostala samo politika “Prvo Amerika” za povećanje njegove popularnosti i mogući reizbor. Teško je očekivati da će političke nesigurnosti uskoro nestati”, kaže Hiroko Iwaki, analitičarka u kompaniji Mizuho Securities.

Cijene nafte su stabilne nakon što je jučer Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da bi ove godine mogla porasti potražnja za ′crnim zlatom′, ali i upozorila da proizvodnja raste bržim tempom.

Jutros se cijena barela na londonskom tržištu kreće oko 65,10 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 64,90 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je nadoknadio dio gubitaka od prethodnih dana. Jutros se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 90,08 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,65 bodova.

Cijena američke valute prema japanskoj kreće se jutros oko 105,90 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, dolar je ojačao prema europskoj valuti, pa je kurs eura pao s jučerašnjih 1,2380 na 1,2305 dolara.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci