Najavljeno povećanje plata u RS: Neoporezivi dio ide na 500 KM

Najavljeno povećanje plata u RS: Neoporezivi dio ide na 500 KM

Plate u RS-u biće povećane i u javnom i realnom sektoru, najavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Neoporezivi dio plate kaže biće povećan na 500 maraka.

“Neoporezivi dio plate koji je sada 200, podignućemo na 500, ali taj dio koji ide državi 300 maraka mora da ide radniku, a ne preduzećima i poslodavcima. Ako budemo u to sigurni to ćemo uraditi”, kazao je Milorad Dodik.

Najavljeno povećanje plata za opoziciju u Srpskoj samo je predizborno dodvoravanje građanima. “Imamo Vladu kojoj ove godine nedostaju 830 miliona maraka. Tih 830 miliona Vlada će podići kroz razne kredite, staviti u budžet i riješiti problem građana čak i u kontekstu povećanja plata”, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Ministar finansija Zoran Tegeltija, gostujući u Večernjim vijestima ATV-a, istakao je da su javne finansije Republike Srpske stabilne. Stabilna je i odluka o većim platama, ali se još radi na detaljima. “Na nama je da tu odluku sprovedemo, mi u ovom trenutku analiziramo potrebne modalitete kada bude sve zavšeno i jasno mi ćemo to predstaviti na Vladi”, istakao je Tegeltija.

I iz Unije poslodavaca kažu da nemaju ništa protiv pomenutih modela. Potvrđuju da su mjere za povećanje plate dogovorene kroz smanjenje oporezivanja rada. Svjesni su da će u narednom periodu biti puno posla, i da će krajnji rezultati biti povoljan za radnike.

“Mislim da naredni mjesec treba promijeniti brojne zakone da bi se cjelokupan taj iznos smanjenja poreza odnosno doprinosa prelio u plate i mislim da će radnici RS biti obradovani zajedničkim aktivnostima poslodavaca i Vlade RS”, rekao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

I u Sindikatu Srpske priznaju da tri mjeseca pregovaraju sa Vladom o ovoj temi. Ipak, još ne znaju pod kojim će tačno uslovima povećanje biti dogovoreno, izvijestila je ATV.

O autoru

Srodni članci