Moskovisi se založio za sankcije EU protiv ‘poreskih rajeva’

Moskovisi se založio za sankcije EU protiv ‘poreskih rajeva’

Europski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi založio se za sankcije protiv devet zemalja na “crnom spisku poreskih rajeva”, koji je sastavila Europska unija i zatražio transparentnost od 55 zemalja na takozvanoj “sivoj listi”.

“Zahtijevam sankcije prema zemljama na ‘crnom spisku’“, rekao je Moskovisi za televiziju France 2 i dodao da “sredstva iz budžeta EU ili europskih javnih banaka ne treba da idu preko zemalja koje se smatraju ‘poreskim rajevima’ “.

Moskovisi je rekao da su to Europska investiciona banka i Europska banka za obnovu i razvoj i dodao da će njegov prijedlog biti uskoro njima podnesen.

Manje od dva mjeseca pošto ga je ustanovila, EU je 23. januara sa “crnog spiska poreskih rajeva” skinula osam od 17 zemalja.

Te zemlje su sa “crnog” prebačene na “sivi spisak”, jer su preduzele neke od mjera za uvođenje poreskih obaveza stranih ulagača.

“Tražim od ministara finansija (EU) da javno i na transparentan način saopšte koje su obaveze poduzete”, dodao je europski komesar. Ocijenio je da je transparentnost najbolje sredstvo u borbi protiv utaje poreze i drugih finansijskih malverzacija.

Na crnom spisku EU sada je devet zemalja Bahrein, Guam, Maršalska Ostrva, Namibija, Američka Samoa, Palau, Sveta Lucija, Trinidad i Tobago.

Zemlje koje su sa “crne” prebačene na “sivu listu” su Panama, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Tunis, Mongolija, Makao, Grenada i Barbados.

bankar.me/V.P.

O autoru

Srodni članci