Aktuelno:
MMF: sporiji rast produktivnosti utječe na finansijsku i društvenu stabilnost

MMF: sporiji rast produktivnosti utječe na finansijsku i društvenu stabilnost

Međunarodni monetarni fond (MMF) u ponedjeljak je upozorio da bi sporiji rast produktivnosti od 2008. godine mogao utjecati na finansijsku i društvenu stabilnost u nekim zemljama.

“Još jedno desetljeće slabe produktivnosti moglo bi ozbiljno potkopati rast životnog standarda u svijetu,” izjavila je u ponedjeljak Christine Lagarde, generalna direktorica MMF-a, na događaju u organizaciji Američkog instituta za poduzetništvo.

“Sporiji bi rast također mogao ugroziti financijsku i društvenu stabilnost nekih zemalja, budući da bi mogao otežati smanjivanje velikih nejednakosti, kao i održavanje privatnog duga i javnih obveza,” rekla je Lagarde.

MMF je u ponedjeljak objavio istraživanje o razlozima koji su doveli do sporijeg rasta produktivnosti nakon globalne financijske krize 2008. godine. Također je otkriveno da je finansijska kriza imala veći utjecaj na usporavanje rasta produktivnosti nego što se prvobitno smatralo.

Lagarde je također rekla da su populacija koja stari, sporija globalna trgovina i neriješeno naslijeđe globalne finansijske krize tri velika razloga koja utječu na rast produktivnosti, od kojih je pitanje naslijeđa najvažniji faktor.

Kako bi se adresiralo naslijeđe krize, MMF je pozvao na hvatanje u koštac sa slabim korporativnim bankama i bankovnim bilancama, na smanjenje nesigurnosti i jačanje ulaganja u infrastrukturne projekte, kako bi se potaknula potražnja i time privatna ulaganja i rast produktivnosti.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci