Mirza Bašić među 100 najboljih svjetskih tenisera

Mirza Bašić među 100 najboljih svjetskih tenisera

Bh. teniser Mirza Bašić je ostvario napredak od tri pozicije na najnovijoj ATP rang-listi najboljih svjetskih tenisera.

Iako prethodne sedmice nije igrao, Bašić je zahvaljujući gubitku bodova tenisera koji su bili iznad njega, ostvario skok sa 77. na 74. mjesto, što mu je najbolji ranking karijere.

“U tenisu je najbolje to što imate puno šansi, u tenisu se za dvije-tri sedmice potpuno promijene život i karijera”, rekao je Mirza Bašić, kojem se upravo to desilo nakon osvajanja prve ATP titule i koji nakon odličnog nastupa u Sofiji mijenja planove za nastavak sezone.

“Ljestvica se diže jer sam ostvario plan za top 100, sada ću nastojati da se zadržim između 70. i 80. mjesta, a onda da napredujem ka top 50. Imam 26 godina, vrtim se na turu već pet-šest godina, znam sve igrače, znam da svako svakoga može pobijediti, a u tenisu je sve moguće. U tenisu se za dvije-tri sedmice potpuno promijene život i karijera. Do prije nekoliko dana bio sam rangiran oko 130. mjesta, a evo jednom pobjedom se mijenjaju planovi i ostatak sezone. Od aprila ću moći da koristim novi ranking i da ulazim direktno u glavne turnire, što će biti veliko olakšanje”, istakao je Bašić, a prenio Teniski savez BiH.

On se priprema za američku turneju, gdje će nastupiti na četiri turnira, među kojima su mastersi u Indijan Velsu i u Majamiju.

“Veliki je problem za igrače plasirane od 100. do 250. mjesta što ne mogu imati svoj tim uz sebe jer to iziskuje velike troškove, ali publika u Sofiji je bila sjajna, u polufinalu i finalu su mi bili naklonjeni, to mi je mnogo značilo. Ostvario sam dječački san, ušao sam u top 100 i to na istom mjestu gdje nisam uspio 2016. Tada sam došao iz Australije s tadašnjim renkingom karijere (109) i trebalo je da dobijem Garsiju Lopeza za ulazak u top 100. Izgubio sam, ali sada sam konačno uspio da probijem barijeru, da uđem u top 100 i osvojim titulu”, rekao je Bašić.

Naš najbolji teniser Damir Džumhur je zadržao 29. mjesto, a ove sedmice igra turnir u francuskom Marseilleu, gdje će imati priliku skupiti dodatne bodove za napredak.

Napredak je ostvario i Aldin Šetkić, koji je sa 198. pozicije došao na 196. Na vrhu liste je, također, došlo do promjena.

Rafael Nadal više nije broj jedan u svijetu, a s vrha ga je skinuo Roger Federer zahvaljujući osvajanju titule u Roterdamu. Novak Đoković i dalje drži 14. mjesto.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci