Mario Centeno novi šef eurogrupe

Mario Centeno novi šef eurogrupe

Eurogrupa, tijelo koje okuplja ministre finansija eurozone, izabrala je novog predsjednika, portugalskog ministra finansija Marija Centena, koji će 13. januara sljedeće godine preuzeti dužnost od dosadašnjeg predsjednika Holanđanina Jeroena Dijsselbloema.

Centeno je važio kao favorit u utrci s troje protukandidata: luksemburškim ministrom finansija Pierreom Gramegnom, slovačkim Peterom Kažimirom i latvijskom ministricom Danom Reizniece-Ozolom, javlja Hina.

Odgovornosti u vezi s eurom

  • U prvom krugu glasanja niko nije uspio dobiti većinu, tj. deset glasova.
  • Kažimir i Reizniece-Ozola su se povukli iz utrke nakon prvog kruga.
  • Centeno je 50-godišnji profesor ekonomije, a u politiku se uključio tek 2015. ulaskom u sadašnju Vladu Portugala.
  • Ne pripada nijednoj političkoj stranci.
  • Izabran je na mandat od dvije i po godine.

Eurogrupa je neformalno tijelo u kojem ministri država članica europodručja raspravljaju o pitanjima koja se tiču njihovih zajedničkih odgovornosti u vezi s eurom.

Sastaje se jednom mjesečno, uoči sastanka Vijeća za ekonomske i finansijske poslove, koje okuplja ministre finansija svih zemalja članica EU.

Planirane reforme

Iako je riječ o neformalnom tijelu, ono je vrlo važno, a predsjednik eurogrupe se smatra jednim od važnih dužnosti u EU.

U sljedeće dvije i po godine eurozona bi trebala sprovesti temeljite reforme. Europska komisija u srijedu će objaviti svoje prijedloge o tome kako ojačati eurozonu kako bi se izbjegli potresi poput onoga kad je bila na rubu raspada zbog dužničke krize u Grčkoj.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci