Manifestacija “Susreti bosnista 2016.” okupila studente i profesore regije

Manifestacija “Susreti bosnista 2016.” okupila studente i profesore regije

Studenti i profesori sa sedam univerziteta u BiH i regiji na kojima se izučava bosanski jezik i književnost okupili su se u petak na manifestaciji “Susreti bosnista 2016.” koju je sa svojim partnerima organizirala Bosanska lingvistička akademija (Stolac) i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” – Matični odbor (Sarajevo).

Susreti bosnista 2016. okupili su oko 200 sudionika te predstavnike pet bosanskohercegovačkih univerziteta (Sarajevo, Tuzla, Bihać, Zenica i Mostar) kao i predstavnike Univerziteta u Novom Pazaru (Srbija) te Univerziteta u Prizrenu (Kosovo).

Predsjednik Matičnog odbora Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić kazao je Feni kako su  “Susreti bosnista“ prije svega znanstveno-stručna studentska manifestacija.

Dakle, nije riječ o manifestaciji  koja je koncentrirana na profesore i akademske radnike već prije svega na studente, dodao je.

Po njegovim riječima, cilj je manifestacije okupiti studente te ih upoznati s ključnim pitanjima u okviru bosnistike.

“Središnji događaj manifestacija jeste Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku, kojom se htjelo afirmirati bosanski jezik u Hercegovini, tj. na bosanskom jugu, odnosno obratno, htjelo se afirmirati bosanski jug ili Hercegovinu na bosanski jezik. Budući da je Hercegovina ono područje odakle je i inače uzeta osnovica za standard, ne samo bosanskog, već i hrvatskog i srpskog jezika, tj. srednjo-južno slavenskih jezičnih sistema”, naglasio je Kodrić.

Podsjetio je kako su glavni zaključci manifestacije sadržani upravo u Neretvanskoj deklaraciji o bosanskom jeziku o čijem je značaju govorio potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Dževad Jahić.

Uz ostalo, tokom manifestacije organizirana su i dodjela priznanja za izrazit doprinos razvoju bosnistike, i to prof. em. dr. Elbisi Ustamujić i prof. dr. Fahrudinu Rizvanbegoviću, a posthumno akademiku prof. dr. Đenani Buturović, Aliji Isakoviću i dr. Muhamedu Šatoru.

Na samom otvaranju manifestacije Susreti bosnista 2016. predstavljena je izložba Hronologija izdanja iz lingvističke i književne bosnistike s oko dvije stotine znanstvenih naslova.

U programu manifestacije predviđeno je i predstavljanje preko 15 bosanskih rječnika, među kojima i tri rječnika savremenog bosanskog jezika, na promociji pod nazivom Iz bosanske leksikografije – Bosanski rječnici (1992 – 2016).

Na manifestaciji Susreti bosnista 2016. predstavljeno je i više novijih izdanja iz bosnističke znanosti o književnosti, tj. knjige prof. dr. Dijane Hadžizukić, prof. dr. Sanjina Kodrića, prof. dr. Murisa Bajramovića, doc. dr. Šeherzade Džafić, doc. dr. Amire Dervišević i dr. Nirhe Efendić.

Fena/L.Đ

O autoru

Srodni članci