Ljajić i Šarović: Dostići robnu razmjenu od dvije milijarde eura

Ljajić i Šarović: Dostići robnu razmjenu od dvije milijarde eura

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i potpredsjednik Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović konstatovali su da je u 2017. godini ostvarena rekordna robna razmjena dvije zemlje u iznosu od 1.726.000.000 eura.

Od toga je izvoz Srbije u BiH iznosio 1.210.000.000 eura, dok je iz BiH u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona eura, rečeno je u razgovoru koji je bio posvećen daljem unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje dvije zemlje, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ljajić i Šarović su se saglasili da je zajednički cilj dostizanje blizu dvije milijarde eura robne razmjene u 2018. godini, a preduslov za to je dalje ukidanje vancarinskih barijera između dvije zemlje.

Na sastanku je konstatovano da postoje još četiri vancarinske barijere koje bi trebalo da se uklone, pa će u cilju njihovog otklanjanja svaka tri mjeseca zasjeda zajednička komisija.

Prva sjednica komisije bit će održana krajem ovog mjeseca.

Ljajić i Šarović su razgovarali i o saradnji u oblasti turizma i zaključili da je kinesko tržište od prioritetnog značaja za obje zemlje, uzimajući u obzir da su Srbija i BiH jedine dvije zemlje u ovom dijelu Europe koje imaju bezvizni režim sa NR Kinom.

Srbija i BiH će ubuduće, složili su se ministri, nastupati sa zajedničkim turističkim proizvodom na kineskom tržištu, u cilju privlačenja što većeg broja turista iz te zemlje.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci