Aktuelno:
Lista 15 najbogatijih i ekonomski najstabilnijih gradova na svijetu

Lista 15 najbogatijih i ekonomski najstabilnijih gradova na svijetu

U izvještaj “Indeks održivosti gradova 2016: Ljudi u centru održivosti gradova” uvršteno je 100 gradova koji su poredani po indeksu bogatstva i ekonomske održivosti.

Konsultantska kompanija Arcadis objavila je izvještaj, baziran na saobraćajnoj infrastrukturi, obavljanju biznisa, turizmu, bruto domaćem proizvodu, gradskom značaju, povezanosti i stopi zaposlenosti.

Parametri, odnosno grupe pokazatelja, koji se pri tome uzimaju u obzir su poduzetništvo, ljudski potencijali, razmjena i dostupnost informacija, kulturna razmjena i politička angažiranost – koji predstavljaju sposobnost pojedinog grada da privuče, zadrži i generira globalni kapital, ljude i ideje. Na ovoj su listi gradovi poput Londona, Tokija ili New Yorka jer prednjače kao poslovni, finansijski i industrijski centri, posebno kreativnih industrija, a ujedno su i sjedišta multinacionalnih kompanija te sjedišta važnih političkih institucija.

Gradovi se smatraju velikim globalnim finansijskim centrima koji kotiraju visoko te imaju tendenciju prosperiteta i brzo rastuće infrastrukture.

15. Macau je jedan od svjetskih kockarskih centara i najbogatijih gradova na svijetu.

14. Beč ima rastuću turističku industriju i jednu od najboljih saobraćajnih infrastruktura u Europi.

13. Abu Dhabi je bogata prijestolnica Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa visokim indeksom ekonomskog prosperiteta, ali niskom stopom održivosti.

12. San Francisco je popularna turistička destinacija i centar bogatih tehnoloških kompanija.

11. Minhen je glavni centar Bavarske i dom nekih od najvećih njemačkih kompanija.

10. Štokholm je kulturni, medijski, politički i ekonomski centar Švedske i jedan od najbolje rangiranih kada je održivost u pitanju.

9. Pariz je poznat po nejednakostima u prihodima.

8. New York treba učiniti nešto po pitanju sve većeg broja stanovnika, ali je i dalje centar SAD-a.

7. Prag je grad čiji je bruto domaći proizvod gotovo duplo veći u odnosu na BDP cijele države.

6. Edinburg ima najprestižnije univerzitete u Europi i jedan je od ključnih finansijskih centara u Velikoj Britaniji.

5. Cirih ima reputaciju kao grad u kojem se može živjeti, a njegov fokus je kako na prirodnoj sredini, tako i na finansijskim institucijama.

4. Dubai je finansijski centar Emirata koji ima najniži ideks “planete” zbog velike potrošnje energije i zagađivanja vazduha.

3. London je nakon Brexita pod znakom pitanja, ali i dalje na jakom trećem mjestu. Prvi put otkako se sprovodi analiza, London je pretekao New York, ostvarivši bolji rezultat u dvije od pet dimenzija proučavanih parametara, i to kulturne razmjene i poduzetništva, dok u odnosu na protekle godine London bilježi i pozitivne pomake po pitanju ljudskog kapitala i razmjene informacija.

2. Hong Kong ima prvoklasnu infrastrukturu i ekonomiju.

1. Singapur je najbogatiji ostrvski grad na svijetu, ali je upozoren na sve stariju populaciju i potrebu za ulaganje u socijalnu infrastrukturu.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci