Konvertibilnost marke

Konvertibilnost marke

Konvertibilnost valute predstavlja sposobnost jedne valute da se relativno lahko zamijeni za drugu valutu ili zlato.

U početku se pod konvertibilnošću podrazumijevala slobodna zamjena papirnog novca za zlato, odnosno zlatna konvertibilnost. Prva banka koja je proglasila konvertibilnost svoje valute u zlato 1816. godine bila je Engleska centralna banka. Ova banka je garantovala da se za svaku funtu može dobiti određena količina zlata, pa je to bila prva vrsta konvertibilnosti: konvertibilnost u plemenite metale.

Danas se pojam konvertibilnosti odnosi na sposobnost jedne valute da bude zamijenjena za drugu valutu, odnosno devizna konvertibilnost.

Sve do Prvog svjetskog rata je trajala konvertibilnost valuta u plemenite metale. U ratu su zemlje suspendovale konvertibilnost svojih valuta da bi mogle štampati novac bez pokrića za finansiranje ratnih aktivnosti. Nakon rata, velike zemlje su konvertibilnost u plemenite metale zamijenile konvertibilnošću u kvalitetne valute koje su konvertibilne u plemenite metale. Konvertibilnost domaće valute bazira se na tehničkoj konvertibilnosti u kvalitetniju valutu. Pojam „marka“ u nazivu naše valute preuzeli smo od Nijemaca jer je naša valuta od 1997. do 2000. bila vezana za njemačku marku, a nakon njenog povlačenja i uvođenja eura vezali smo našu valutu za njega.

Potpuna konvertibilnost predstavlja neograničenu mogućnost zamjene domaće valute za ostale valute bez ograničenja. Konvertibilnost valute podrazumijeva njenu zamjenjivost za druge valute po važećem deviznom kursu bez ograničenja. Prema statutu MMF-a, član VIII, valuta je konvertibilna ukoliko je u svim tekućim transakcijama moguća njena zamjena za svjetske valute.

Od kada je 1998. godine zamijenila bosanski dinar, konvertibilna marka je zakonsko sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini. Odlukom currency boarda Centralne banke BiH svaka novčanica ima novčano pokriće u eurima.

Naša valuta je konvertibilna jer je zamjenjiva za euro. Sve valute svijeta su zamjenjive s obzirom na to da se na deviznom tržištu mogu zamijeniti, odnosno konvertovati u neku drugu valutu. Osobina valuta koje su konvertibilne jeste da zamjenjivost garantuje centralna banka.

Centralna banka BiH za svaku KM novčanicu garantuje da se može dobiti 1/1,95 eura. Iza svake konvertibilne valute stoji razvijena ekonomija jer se ona postiže modernizacijom ekonomije i optimalnim strukturiranjem. Osnova konvertibilnosti nacionalne valute je u visokoj proizvodnosti rada.

Obično iza valute koja je konvertibilna stoji stabilna privreda uz određeni stepen političke stabilnosti u zemlji, a platni bilans ne smije da pokazuje veći i dugotrajni deficit. Za nacionalnu ekonomiju je bolje da ima stabilnu nekonvertibilnu valutu, nego konvertibilnu a slabu valutu. U našoj zemlji postoji visok stepen političke nestabilnosti, koji je popraćen deficitom koji je u 2014. godini iznosio je 6.849.296.000 KM, što predstavlja povećanje za 9,45 posto u odnosu na 2013. godinu.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci