Koliko je Katalonija važna Španiji?

Koliko je Katalonija važna Španiji?

Ovaj region ima veću ulogu u španskoj ekonomiji nego što bi se to moglo zaključiti na osnovu njene površine. Ukoliko se Katalonija odvoji od Španije, to bi moglo imati veliki utjecaj na ekonomiju Španije.

Sa populacijom od 7,45 miliona Katalonija čini 16 posto španske populacije. Katalonija obuhvata nešto više od 6,3 posto španske teritorije, ali njen značaj je proporcionalan njenoj veličini. Sa ekonomijom od 215,6 milijardi eura, koja je veća od mnogih zemalja u eurozoni, proizvodi više od petine španskog BDP-a, dok katalonski izvoz predstavlja više od četvrtine ukupnog državnog izvoza. Oko 37 milijardi eura stranih investicija u Kataloniji čine više od četvrtine investicija u inostranstvu u Španiju.

Prema podacima AP ova regija je sa 28.600 eura četvrta po BDP po glavi stanovnika, odmah iza Madrida, Baskije i susjedne provincije Navara. Kao i u Madridu, i u Kataloniji je stopa nezaposlenosti niža nego u ostatku Španije, 13,2 posto u drugom kvartalu 2017. godine. Katalonija je najveći izvoznik u Španiji – četvrtina proizvoda iz tog regiona prodata je prošle godine u inostranstvu i u prvom kvartalu ove godine.

Ovaj region je privukao i oko 14 posto stranih investicija 2015. godine, što je najviše iza Madrida, gdje je otišlo 64 posto, ali daleko ispred ostalih regiona.

Sjedišta nekoliko većih kompanija su u Barseloni, uključujući tekstilnu grupaciju Mango, treću po veličini špansku banku Saiksa, Prirodni gas, giganta za autoputeve Abertis, lanac parfema Puig u vlasništvu Nine Ricci, Paco Rabanne i Jean Paul Gaultier.

Stubovi katalonske privrede su poljoprivreda, hemijska proizvodnja i automobilski sektor. Polovina španske hemijske proizvodnje je u Kataloniji i veliko sjedište je u Taragoni.

Obrt kapitala u Kataloniji veći je nego u Austriji i Danskoj. Katalonija je prošle godine bila druga po proizvodnji automobila u Španiji, odmah nakon Kastilje u Leonu. Nisan i Volkswagen imaju svoja postrojenja u tom regionu.

Od devedesetih godina prošlog vijeka Katalonija je ulagala u istraživanja, posebno u sektoru bionauke, neuronauke, ćelijske biologije i taj sektor sada predstavlja sedam posto od BDP-a ovog regiona. Univerziteti u Kataloniji su među najboljim u Španiji.

Prošle godine ovaj region je posjetilo 18 miliona turista ili četvrtina od ukupnog broja stranaca koji su došli u Španiju. Međutim, dugovanja predstavljaju 35,4 posto BDP-a Katalonije, koja je bila treći region po obimu zaduženja u prvom kvartalu ove godine odmah iza Valensije i Castilla-La Mancha. Krajem juna dugovanja Katalonije su iznosila 76,7 milijardi eura. Javni dug ove zemlje iznosi preko milijardu eura, dok je Katalonija nisko zadužena pokrajina. Katalonija je 2016. godine španskom bruto domaćem proizvodu dala doprinos od 19 posto.

Iako relativno mala pokrajina sa malim brojem stanovnika, prosperitetna Katalonija je nesrazmjerno značajna za špansku privredu. Ona, također, ima nižu nezaposlenost i generalno manje poreske nejednakosti nego ostatak Španije. Sa 13,2 posto stopa nezaposlenosti u regionu pozitivno se razlikuje od 17,2 posto za zemlju u cjelini. BDP po glavi stanovnika nije najviši u Španiji, ali je veći od nacionalnog prosjeka, dok je nejednakost niža. Stanovnici Katalonije koji su glasali za neovisnost Katalonije u otcjepljenju vide samo ekonomske prednosti.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci