Kineski izvoz porastao uprkos američkim carinama

Kineski izvoz porastao uprkos američkim carinama

Rast kineskog izvoza je povećan u julu i pokazuje da američke carine za sada nemaju veliki utjecaj jer je u SAD izvezeno 13,3 posto robe više nego u istom periodu prošle godine.

Ukupan izvoz je porastao za 12,2 posto na 215,5 milijardi dolara, dok je uvoz povećan za 27,3 posto, na 187,5 milijardi dolara.

Peking je upozorio da se izvoznici suočavaju sa “povećanom nestabilnošću” nakon što je Washingon uveo carine od 25 posto na kinesku robu u vrijednosti od 34 milijarde dolara.

Ta mjera je uvedena kao odgovor na žalbe američkih kompanija da kineska vlada krade tehnologije ili ih prisiljava da tehnologiju predaju. Kina je odgovorila povećanjem carina na američku robu.

Američka vlada je jučer objavila da će nastaviti po planu s uvođenjem carina na dodatnih 16 milijardi dolara uvoza iz Kine, a zaprećeno je carinama na 200 milijardi dolara kineske robe. Peking je najavio spremnost da uzvrati carinama na 60 milijardi dolara uvoza iz SAD-a.

Kina, međutim, ima sve manje prostora za uvođenje carina zbog velikog suficita u trgovini sa SAD-om.

Prošle godine Kina je iz SAD-a uvezla robu u vrednosti od 130 milijardi dolara. To ostavlja oko 20 milijardi za kaznene carine, kada se oduzmu već uvedene ili zaprećene carine na 110 milijardi dolara uvoza iz SAD-a.

Peking je, za sada bez uspjeha, pojačao napore da na svoju stranu privoli Njemačku i Francusku. Berlin i Pariz kritikuju američku taktiku, ali se slažu sa američkim žalbama o kineskoj industrijskoj politici i tržišnim ograničenjima.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci