Izložba Nadrealističkog integracionizma

Izložba Nadrealističkog integracionizma

Kratke i efektne jezičke konstrukcije Nadrealističkog integracionizma, isječci iz slenga i žargonske fraze uz popularne i domišljate slike bit će postavljene u galeriji Brodac od 08. 12. do 15. 12. 2017. godine.

Otvorenje izložbe je planirano za 08. 12. sa početkom u 19:00, a sav sadržaj će biti prodajnog karaktera. Postavka je otvorena i slobodna za sve posjetitelje/ice svaki dan od 12:00 do 20:00.

Nadrealistički integracionizam je Facebook stranica sa publikom od 53.000 ljudi kojima svakodnevno donosi novi vizuelni sadržaj jednostavne forme. Njihove tekstualne intervencije na poznatoj kvadratnoj osnovi u isto vrijeme proizvode komički efekat, ali i potiču na kritički osvrt i refleksiju o aktuelnim društvenim temama.

Izložba za cilj ima predstaviti rad autora stranice (Almira Kljune i Zerine Nezić) koji od 2014. godine uspijevaju u spajanju popularne i trivijalne kulture sa različitim umjetničkim žanrovima.

Komunikacija koju inače potiču na Facebook stranici kroz upotrebu jasne i precizne slike na ovaj način proširit će se i u „offline“ prostor izložbene postavke, prostor koji stvara intelektualno provokativnu atmosferu i potiče otvorenu diskusiju, dijalog i refleksiju o društvenoj stvarnosti. Ideja o samostalnoj izložbi je nastala kao odgovor autora stranice na trenutno stanje unutar zatvorene forme domaće kulturne scene, te predstavlja pokušaj da se kreira novi i drugačiji sadržaj koji svojom sažetošću i pristupačnim jezikom nudi lahko razumijevanje velikom broju ljudi.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci