Isplaćeni svi udjeli: Prestaje rad OIF Kristal kapital

Isplaćeni svi udjeli: Prestaje rad OIF Kristal kapital

Društvo za upravljanje investicionim fondovima Kristal Invest a.d. obavijestilo je o prestanku rada Otvorenog investicionog fonda Kristal kapital jer ne ispunjava uslove utvrđene Zakonom o investicionim fondovima, izvještava Indikator.ba. 

Naime, 10. januara 2018. godine svi vlasnici udjela OIF Kristal kapital su podnijeli zahtjev za isplatu udjela u OIF-u u skladu sa Prospektom Fonda i Zakonom o investicionim fondovima te su istupili iz Fonda.

Društvo je postupilo po zahtjevima vlasnika udjela te ih je isplatilo. Na dan donošenja odluke o prestanku rada Fonda, Fond nema evidentiranih vlasnika udjela, nema neizmirenih obaveza niti nenaplaićenih potraživanja, a Društvo cijeni da neće u narednom periodu ponudom novih udjela ispuniti uslove u pogledu propisane minimalne vrijednosti imovine Fonda, navodi se u obavijesti DUIF-a Kristal Invest dostavljenoj Banjalučkoj berzi.

Društvo smatra da nema uslova za pokretanje likvidacije Fonda jer on nema evidentiranih vlasnika udjela, nenaplaćenih potraživanja i neizmirenih obaveza, a vrijednost imovine Fonda je nula konvertibilnih maraka. Stoga smatraju da su ispunjeni svi uslovi da se Fond briše iz registra fondova koji se vodi kod Komisije za hartiije od vrijednosti RS.

DUIF Kristal Invest ima u svom portfelju još otvorene fondove Opportunity fund, Maximus fund i Future fund.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci