Interreg IPA program prekogranične saradnje osigurao 67 miliona eura za projekte

Interreg IPA program prekogranične saradnje osigurao 67 miliona eura za projekte

Sprovedba Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora za finansijski period 2014. – 2020. godina započet će u četvrtak konferencijom u Splitu.

Novi trilateralni program obuhvaća područja 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina i Distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini te 10 općina u Crnoj Gori na kojima živi više od 5,5 miliona stanovnika.

Ukupni budžet Programa iznosi 67 miliona eura. Tijelo odgovorno za sprovedbu Programa je Upravljačko tijelo, Ured za upravljanje programima saradnje i regionalni razvoj u Agenciji za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Budžet Programa je namijenjen projektima koji se odnose na četiri tematska područja: poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu okoliša i prirode, prevenciju rizika i održiva energija i energetska učinkovitost, turizam, kulturu i prirodnu baštinu te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja.

Program se finansira iz dva fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj te iz Fonda za pretpristupnu pomoć IPA II.

Na konferenciji u Splitu, sudjelovat će i visoki predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore te Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH, župan Splitsko-dalmatinske županije i predstavnik Evuropske komisije, najavili su organizatori.

Fena/J.K.

O autoru

Srodni članci