Indeksi na Wall Streetu dosegli nove rekordne nivoe

Indeksi na Wall Streetu dosegli nove rekordne nivoe

Na Wall Streetu u srijedu su najvažniji indeksi dosegli nove najviše nivoe u historiji, a u fokusu ulagača su bile dionice tzv. defanzivnih sektora.

Dow Jones je ojačao za 0,18 posto, na 22.872 boda, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 2.555 bodova. Nasdaq indeks je ojačao za 0,25 posto, na 6.603 boda.

Rekordni dosezi sva ta tri indeksa zahvaljuju se usponu cijena dionica u nekretninskom, komunalnom i potrošačkom sektoru, koji se smatraju defanzivnima.

“Primjećuje se rotacija iz jednih u druge sektore, što je podržalo rast indeksa”, kaže Art Hogan, strateg u kompaniji Wunderlich Securities.

Finansijski sektor je oslabio jučer jer objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke centralne banke nije donijela ništa novo.

“Ništa iz tog zapisnika nije utjecalo na uvjerenje ulagača da će FED u decembru vjerovatno povećati ključne kamatne stope”, kaže Hogan.

Pozitivno su na tržište utjecale spekulacije da bi predsjednik SAD-a Donald Trump na čelo FED-a, kada u februaru istekne mandat Janet Yellen, mogao postaviti Jeromea Powella.

Analitičari smatraju da je Powell skloniji tržištu i politikama koje je zacrtala Janet Yellen nego njegov protukandidat Kevin Warsh.

“Tržište preferira status quo. Svi znaju da će kamate rasti, no preferiraju politiku koju je postavila Yellen”, kaže Hogan.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasla za 4,8 posto u odnosu na isti lanjski period.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvocifrenim stopama, no analitičari obično procjene postavljaju nisko kako bi kompanije lakše prebacile očekivanja, čime se otvara prostor za rast cijena dionica.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je jučer zamijenilo 5,66 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,1 milijardu.

I na europskim berzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks je oslabio za 0,06 posto, na 7.533 boda, a pariski CAC za 0,02 posto, na 5.362 boda. Frankfurtski DAX je ojačao za 0,17 posto – 12.970 bodova.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci