Hrvatska će EU-u morati vratiti 220 miliona kuna?

Hrvatska će EU-u morati vratiti 220 miliona kuna?

Konačnu odluku donosi revizija Europske komisije, kojoj pak direktno odgovara ARPA, pa je teško vjerovati da će EK ignorirati njezin nalaz.

Agencija za reviziju sistema sprovedbe programa Europske unije (ARPA) nakon revizije projekta obnove zagrebačkih studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje odredila je da bi Hrvatska trebala vratiti cijeli iznos, odnosno 220 miliona kuna, koliko je dobila iz fondova Europske unije.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU tu informaciju je potvrdilo za Jutarnji list, no uz napomenu kako su “nakon razmatranja svih relevantnih činjenica u predmetnom slučaju, zaključili da finansijska korekcija od 100 posto nije razmjerna počinjenim propustima i ocijenili su da je finansijska korekcija od 25 posto primjerena”.

Konačnu odluku donosi revizija Europske komisije, kojoj pak direktno odgovara ARPA, pa je teško vjerovati da će EK ignorirati njezin nalaz. Kako piše Jutarnji, problematična je direktna pogodba kojom je 2015. kompanija Projektgradnja, u vlasništvu Agrokora, dobila posao obnove. ARPA je, navodno, pronašla nepravilnosti kod direktnih pregovora.

To znači da bi Zagrebačko sveučilište, a naposljetku RH ako Sveučilište to ne bude moglo finansirati, trebalo vratiti nekoliko desetaka miliona kuna, a u najgorem slučaju svih 220 miliona, s koliko je projekat obnove finansiran iz EU fondova.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci