Građanima predstavljen projekat “Mostar EPK 2024”

Građanima predstavljen projekat “Mostar EPK 2024”

Koordinator Tima za izradu aplikacije Mostar-Europska prijestolnica kulture Mustafa Alender kazao je u izjavi za medije kako je cilj Foruma što masovnije uključivanje građana u sami projekat.

“Što više građana upoznamo s tim kakav je ovo projekat, kao i o tome kako se oni mogu uključiti, doprijeti i utjecati na projekat, time će njegova eventualna uspješnost biti veća”, istakao je Alender.

Dodao je kako je dosadašnja uključenost građana dosta velika i čak iznad prosjeka.

Alender je podsjetio kako je Studio za izvedbene umjetnosti, kao nositelj tehničkih i operativnih poslova u kandidaturi Grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine raspisao Poziv za predlaganje programa koji će biti sastavni dio programa projekta “Mostar EPK 2024”.

Grad Mostar je zajedno s Forumom 2024, neformalnim tijelom koje okuplja djelatnike iz kulture, poduzeo niz aktivnosti u pripremi kandidature među kojima je izrada kulturnog programskog koncepta koji se temelji na temama interkulturalnost, reurbanizacija, migracije i inovacije, objedinjenih u okviru krovnog slogana kandidature “Obala budućnosti”.

Namjera je od Mostara stvoriti prostor kojeg će oblikovati dinamika i otvorenost, a u kojemu će kultura imati transformativni učinak na svijest građana, društvene odnose, ali i na fizički izgled grada.

“Forum na Šetnici/Šetalištu” redovno će se održavati do 19. jula, i to u organizaciji Tima za izradu aplikacije Grada Mostara, Foruma 2024, Studija za izvedbene umjetnosti i Grada Mostara, u saradnji sa studentima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci