Google otvara centar u Lisabonu s 500 radnih mjesta

Google otvara centar u Lisabonu s 500 radnih mjesta

Google će ove godine u Portugalu otvoriti novi centar za podršku klijentima u Europi i Africi i na Bliskom istoku, objavio je portugalski premijer Antonio Costa.

U televizijskom nastupu iz švicarskog Davosa Costa je u srijedu istakao da odluka američke tehnološke kompanije podrazumijeva otvaranje 500 radnih mjesta za Portugalce s visokom stručnom spremom i priznanje sve višim obrazovnim standardima i tehnološkim inovativnim kapacitetima Portugala.

“Google će u ovoj godini u Lisabonu otvoriti urede za Europu, Bliski istok i Afriku, te zaposliti do 500 najboljih inženjera u Portugalu”, naveo je Costa.

“Puno smo ulagali u obrazovanje i raspolažemo jako dobrim znanjem stranih jezika i imamo puno stručnih inženjera”, dodao je portugalski premijer.

Glasnogovornik Googlea nije naveo tačan iznos ulaganja u Lisabonski centar, koji će se u potpunosti oslanjati na njihove neovisne dobavljače.

Centar će biti otvoren u Oeirasu, predgrađu Lisabona, gdje više tehnoloških kompanija ima svoje lokalne urede, saopšteno je iz Ureda gradonačelnika Oeirasa.

Ministarstvo za privredu je objavilo je da su razgovori o novom centru započeli tokom godišnjeg Web Summita u novembru prošle godine, kojem je drugi put zaredom domaćin bio Lisabon.

Web Summit je izrastao u jednu od najvećih konferencija o tehnologiji u svijetu, čiji je broj sudionika narastao sa 400 na prvoj konferenciji u Dublinu 2010. godine na 59.000 na prošlogodišnjem održanom u Lisabonu.

Portugal je povukao dobar potez kada je 2016. godine Web Summit doveo u Lisabon. U vladi se nadaju da će taj događaj podstaći finansiranje i druge oblike podrške tehnološkim kompanijama.

Portugalska ekonomija se još oporavlja od ekonomske i dužničke krize koja je trajala od 2011. do 2014. godine.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci