Foreign Direct Investment rangirao BiH na 3. mjesto kao regiju budućnosti za privlačenje stranih investicija

Foreign Direct Investment rangirao BiH na 3. mjesto kao regiju budućnosti za privlačenje stranih investicija

Foreign Direct Investment (FDI) magazin je rangirao Bosnu i Hercegovinu na 3. mjesto kao regiju budućnosti za privlačenje stranih investicija po osnovu troškova poslovanja za 2018, na osnovu saradnje i informacija koje je Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) o ekonomskim i investicijskim potencijalima naše zemlje.

Kao predstavniku Bosne i Hercegovine, direktor FIPA-e Gordan Milinić primio je danas u Kanu nagradu spomenutog magazina koji je Bosnu i Hercegovinu rangirao na treće mjesto u kategoriji srednjih i velikih europskih regija za strana ulaganja. Također su mu, kao predstavniku BiH, uručena i priznanja za Zapadnohercegovački kanton i Bijeljinu i Zvornik.

Ovo značajno priznanje je još jedan dokaz kako je Bosna i Hercegovina profitabilna lokacija za strana ulaganja, te kako bi uz rješavanje ključnih nedostataka, koje ne mogu nadoknaditi promotivne aktivnosti, mogla realizirati veći priliv direktnih stranih ulaganja.

Također, u konkurenciji od 481 lokacije među top 10 investicionih destinacija u čak 7 različitih kategorija u pogledu cjenovne konkurentnosti, FDI strategije i ekonomskog potencijala našla se kako Bosna i Hercegovina tako i Republika Srpska kao jedan od entiteta BiH, Zapadnohercegovački kanton, te Bijeljina, Prijedor i Zvornik.

Za donošenje odluke o proglašenju najboljih europskih gradova i regija, stručni ocjenjivački tim je uzeo u obzir kriterije kao što su ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, ljudski potencijali, kvaliteta života, poslovno okruženje, kao i postojanje strategije za privlačenje investicija. Pozicioniranje na prestižnoj top listi europskih gradova i regija budućnosti predstavlja direktnu preporuku potencijalnim investitorima o regijama u koje treba ulagati.

Zvanična lista nagrada:

BijeljinaBosnia and HerzegovinafDi's Small European Cities of the Future 2018/19 – Cost Effectiveness2
BosniaBosnia and HerzegovinafDi's Mid-Sized European Regions of the Future 2018/19 – Cost Effectiveness3
PrijedorBosnia and HerzegovinafDi's Micro European Cities of the Future 2018/19 – Cost Effectiveness3
PrijedorBosnia and HerzegovinafDi's Micro European Cities of the Future 2018/19 – FDI Strategy9
Republic of SrpskaBosnia and HerzegovinafDi's Small European Regions of the Future 2018/19 – FDI Strategy9
West Herzegovina CantonBosnia and HerzegovinafDi's Small European Regions of the Future 2018/19 – FDI Strategy10
ZvornikBosnia and HerzegovinafDi's Micro European Cities of the Future 2018/19 – Cost Effectiveness4

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci